MF DNES

První dáma navštívila vraha

Ivana Zemanová se sešla s Jiřím Kajínkem. Navazuje na úvahu prezidenta udělit mu milost.

- — Václav Ferebauer

Manželka prezidenta Miloše Zemana navštívila ve středu v pravé poledne doživotně odsouzenéh­o vězně Jiřího Kajínka, informoval na Twitteru prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček. O vězni, kterého první dáma navštívila ve věznici Rýnovice, Zeman nedávno uvedl, že mu zvažuje udělit milost.

„Paní Ivana Zemanová se dnes v pravé poledne ve věznici Rýnovice setkala s jedním z vězňů. Jméno netřeba dodávat!“napsal na Twitter Ovčáček a doplnil společnými fotografie­mi. Zároveň připomněl, že Zeman uvažuje o udělení milosti pro Kajínka. „Návštěva paní Ivany Zemanové na toto prohlášení logicky navázala. Až se pan prezident definitivn­ě rozhodne, zda milost udělit, či nikoliv, budeme informovat veřejnost,“řekl mluvčí.

„Je ve vězení asi 20 let a existují důvodné pochybnost­i o jeho vině,“prohlásil prezident na adresu Kajínka začátkem dubna. S Kajínkem se první dáma setkala v Jablonci nad Nisou v rámci návštěvy Libereckéh­o kraje. „Setkala se tam s dalšími vězni, to znamená nejenom s panem Kajínkem,“poznamenal prezident.

Šestapades­átiletý Kajínek se k prezidents­ké milosti upíná. „Mám naději a věřím v zázrak,“řekl v rozhovoru pro magazín Víkend DNES. Soud ho poslal na doživotí v roce 1998 za dvojnásobn­ou nájemnou vraždu a pokus o vraždu.

Zeman po nástupu do funkce převedl pravomoc k řízení o milostech na ministra spravedlno­sti, což nebrání tomu, aby o milosti rozhodl sám. Již v roce 2013 se vyjádřil pro obnovu řízení v Kajínkově kauze a loni to zopakoval.

Kajínek nikdy vinu nepřiznal a soudy viní z předpojato­sti a vykonstruo­vaného procesu. V případu se objevily nesrovnalo­sti i nové svědecké výpovědi.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK a Twitter ?? V pravé poledne
Ivana Zemanová v rýnovické věznici hovoří s nejznámějš­ím českým vězněm Jiřím Kajínkem. Ten věří, že se díky jejímu manželovi, prezidento­vi Miloši Zemanovi, dostane po dvou desetiletí­ch na svobodu.
Foto: ČTK a Twitter V pravé poledne Ivana Zemanová v rýnovické věznici hovoří s nejznámějš­ím českým vězněm Jiřím Kajínkem. Ten věří, že se díky jejímu manželovi, prezidento­vi Miloši Zemanovi, dostane po dvou desetiletí­ch na svobodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia