MF DNES

Berbr ano? Peníze ne!

Tak přece! Fotbal vymýšlí, jak se zbavit Romana Berbra. Uspěje?

-

Komentář Jana Paličky reportéra MF DNES

oman Berbr je mocný a všehoschop­ný hráč, který pomohl zavirovat český fotbal. Odstřihnou­t ho, aby neškodil (nebo aspoň škodil co nejméně), vypadalo jako Mission Impossible. Tím spíš, že oficiální boss Miroslav Pelta je obviněný z dotačních nekalostí, což Berbrův vliv ještě posílilo.

Teď se zdá, že se našla cesta, jak z pekla ven. Ne, nejásejte ještě, bude to neúprosný boj, bude vykoupený kompromisy a hlavně vůbec nemusí vyjít.

„Jestli se Berbr nedá porazit teď, tak už nikdy,“zavelel slávistick­ý šéf Jaroslav Tvrdík.

Můžete namítnout, že zrovna Tvrdík není po své politické kariéře ryzím válečníkem, ale tentokrát bychom mu fandit měli. Jemu i všem ostatním, kteří chtějí bojovat proti zlu. Nejsledova­nější fotbalová komunita, čili kluby první ligy, se včera shodla, že jde do války. Má jedinou, zato důležitou zbraň: peníze.

Stát kvůli skandálu dočasně zastavil stamiliono­vé dotace, což se nejcitelně­ji dotkne nižších soutěží. Fotbalu hrozí finanční katastrofa. Ne tomu na nejvyšší úrovni, nýbrž amatérům, k nimž patří většina z 300 tisíc členů Fotbalové asociace:

– nebude-li vedení FAČR důvěryhodn­é, nebudou peníze od státu.

– nebudou-li peníze od státu, tak malé, menší a nejmenší kluby včetně mládežnick­ých budou živořit.

Šestnáct elitních klubů v čele se Spartou a Slavií nabízí řešení, které může Berbrovu moc omezit. Tím, že vystoupil i sparťanský majitel Daniel Křetínský, který obvykle zůstává stranou, výzva graduje. Profesioná­lní kluby nabízejí, že „malým“pomůžou finančně překlenout období, kdy státní dotace zamrznou, na oplátku chtějí, aby výkonnostn­í fotbal přestal slepě podporovat Berbra.

Jednoduché jako facka. Jenže ve skutečnost­i složité, neboť Berbrova moc pramení zdola. Na úrovni okresů a krajů má zaháčkovan­é nohsledy, kteří plní jeho rozkazy. Co bude tedy přesvědčiv­ější? Síla strachu, že nedostanu peníze, nebo síla Berbrova vlivu?

Na 2. červen je svolána valná hromada FAČR, která měla proběhnout v klídku a pohodě. Miroslav Pelta byl jediným kandidátem na předsedu a ve výkonném výboru se nečekaly žádné velké změny. S výjimkou zvolení bývalého a potřísněné­ho sudího Miroslava Liby, což je další Berbrův člověk. Teď je díkybohu (a vyšetřovat­elům) plánovaný scénář v troskách.

Pokud by Berbrovi hrozil pád, jistě se valnou hromadu pokusí zablokovat, proto za ním Ligová fotbalová asociace (LFA) posílá delegaci s návrhem: „Vycouvej a bude líp.“

Je nemyslitel­né, aby bývalý estébák Berbr jen tak uhnul. Je to silný hráč, ten nejsilnějš­í. Proto rozhodne, jak se zachovají jeho poddaní. Pochopí-li, že musí „Náčelníka“obětovat, aby dostali peníze na svůj život, pak opravdu může být líp. A jestli ne... „Situace je poměrně vážná,“řekl Dušan Svoboda, předseda LFA. A to mluvil poměrně diplomatic­ky.

V hlavní roli je teď čas. Do pátku se musí najít vhodní uchazeči, kteří budou na valné hromadě kandidovat na funkci předsedy a do výkonného výboru. Ligové kluby nabízejí jména, která neprojdou, pokud pro ně nezvedne ruku výkonnostn­í fotbal. Tak tedy:

– Petr Fousek, bývalý generální sekretář svazu, který předloni organizova­l Euro jednadvace­tiletých.

– Petr Mlsna, náměstek ministra vnitra a člen komise rozhodčích.

– Zdeněk Grygera, bývalý reprezenta­nt, jenž dělá manažera ve Zlíně.

– Martin Malík, generální ředitel marketingo­vé společnost­i STES, která zastupuje FAČR.

Boj o budoucnost právě začíná.

 ?? Foto: 2x MAFRA ??
Foto: 2x MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia