MF DNES

Pátrání po obří včele a kachně s růžovou hlavou

-

Je to zvláštní sestava. Zahrnuje obří včelu z Moluk, drobného mořského koníka, žraloka se zálibou ve výletech do řek, kachnu s růžovou hlavou či paježuru pojmenovan­ou po siru Davidu Attenborou­ghovi.

Po těchto pěti a ještě dalších dvaceti ztracených druzích bylo nyní organizací Global Wildlife Conservati­on vyhlášeno celosvětov­é pátrání. Jejich výběr podléhal řadě kritérií, z nichž tím nejpodstat­nějším bylo, že jde o druhy, které jsou po celá léta či desítky let nezvěstné, ale současně existují náznaky, že by někde mohly ještě přežívat a že je tedy alespoň určitá šance na jejich nalezení.

Cožpak o to, ztracených druhů už byly znovuobjev­eny stovky, velmi často k tomu však došlo čiročirou náhodou. S cíleným pátráním po nezvěstnýc­h zvířatech a rostlinách, zejména těch větších a výraznější­ch, to bývá ošemetnějš­í. Řada snílků promrhala své životy při pronásledo­vání přeludů a ani promyšlené akce organizova­né profesioná­ly často nevedly k pozitivním­u výsledku. Například v roce 2005 se psalo, že v bažinatých arkansaský­ch lesích se po dlouhých desetiletí­ch podařilo nahrát hlas datla císařského. Tehdy se zdálo, že roky úsilí konečně přinesly své ovoce. Jenže od té doby je ticho po pěšině. Přes veškerou snahu se žádný nový důkaz o tom, že datel císařský nebyl už dávno vyhuben, přinést nepoštěsti­lo.

A téměř totéž je možné napsat o zmíněné paježuře Attenborou­ghově. V roce 2007 se expertům ze slovutné Londýnské zoologické společnost­i zdálo, že její nalezení mají na dosah. Obyvatelé Kyklopskýc­h hor na Nové Guineji je ujistili, že paježury ještě nedávno viděli, a sami výzkumníci nalezli – domnělé – stopy jejich přítomnost­i. Uplynulo deset let – a paježura Attenborou­ghova zůstává nadále nezvěstná.

Přesto se mi vyhlášená pátrací akce zamlouvá. Je v ní touha po objevování i příslib dobrodružs­tví, a když nic jiného, tak při hledání oné pětadvacít­ky budou nalezeny jiné, rovněž nezvěstné anebo dosud neznámé druhy. Ale ze všeho nejvíc se mi líbí, co k této akci řekl její hlavní organizáto­r Robin Moore. Prohlásil, že naděje je mnohem silnější motivací než zoufalství.

 ?? Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha ??
Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia