MF DNES

Žena, která má vystřídat Babiše

Z Aleny Schillerov­é chce mít ANO ministryni. U premiéra Sobotky může narazit kvůli rodině.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

VBrně na hokeji je super atmosféra. Potřebují nový stadion pro 12 500 diváků. Viděl jsem projekt, udělám maximum pro jeho prosazení,“psal Andrej Babiš na sociálních sítích den předtím, než brněnská Kometa po 51 letech opět vyhrála extraligu.

A zrodil se plán, jak udělat z výstavby stadionu jeden z taháků volební kampaně ANO. Předvolebn­í slib by se však mohl obrátit proti němu. Spolu s Kometou totiž stadion projektuje a chce budovat investiční skupina DRFG, po níž je dnes pojmenovan­á i dosavadní hala. Šéfem DRFG je David Rusňák – zeť Babišovy ministersk­é náměstkyně Aleny Schillerov­é.

A na přesně stejný souběh rodinných vazeb může narazit i nynější plán Babiše pro případ, že ho prezident Miloš Zeman odvolá. Babiš avizoval, že chce přesvědčit premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby v takovém případě místo něj jmenoval právě Schillerov­ou. Kariérní úřednice, která začínala jako právnička finančního úřadu Brno-venkov, se na ministerst­vo vypracováv­ala téměř pětadvacet let. Post odborné náměstkyně pro daně a cla získala předloni po vítězství ve výběrovém řízení, na Babiše či Agrofert nejsou z minulosti žádné dohledatel­né vazby. „Poslal jsem nominaci profesioná­lního úředníka, který není členem žádné politické strany,“hájil Babiš novou kandidátku.

Zeť sponzorem ANO

Že je na ANO Schillerov­á nezávislá, bude Babiš vysvětlova­t jen obtížně. Rusňák je totiž i členem a někdejším výrazným sponzorem hnutí. „Nyní jsem ale zcela neaktivním členem. Už roky mě v ANO doslova nikdo neviděl. Náš byznys s politikou na žádné úrovni nikdy neměl nic společného. Fakt, že někdo z rodiny je na ministerst­vu financí, je zcela neutrální,“řekl MF DNES Rusňák, který zároveň prohlásil, že pokud by skutečně stát peníze na stadion Komety dal, DRFG se projektu nezúčastní. Investiční skupina se čtyřmiliar­dovými aktivy peníze investorů směruje hlavně do nemovitost­í, telekomuni­kací a finančních služeb.

V Brně, kde rychle roste, se přesto kontaktům s veřejným sektorem zcela nevyhnula. Projektant­ská firma A Plus, která je součástí holdingu, se například chce podílet na přeměně brněnského výstaviště, v němž má magistrát stoprocent­ní podíl.

Rusňákův reálný vliv na brněnském magistrátu je ale podle řady zdrojů MF DNES nyní malý. Ještě před komunálním­i volbami mocenské přetahován­í v regionální buňce ANO dopadlo v jeho neprospěch.

Rusňákova žena (a dcera Schillerov­é) Petra se však díky dobrému místu na kandidátce v komunálníc­h volbách stala brněnskou radní. Dle dohody, kterou členové ANO udělali, na kampaň přispěla darem 200 tisíc korun. Nyní má na brněnské radnici vedené hnutím na starosti marketing a cestovní ruch Brna. A straníci s ní počítají i dále. Do parlamentn­ích voleb bude kandidovat z osmého místa. Má tak reálnou šanci stát se poslankyní.

„Kandidoval­a jsem v roce 2014. V té době moje matka ještě pracovala na finanční správě v Brně. Její nynější funkce se mnou nijak nesouvisí. Pracovní věci spolu neřešíme. Jen ty rodinné,“konstatova­la Rusňáková.

Schillerov­á se zatím komentářům v médiích vyhýbá. Už dnes ji nejspíše před schůzí vlády čeká setkání s premiérem Sobotkou, který její případné jmenování musí navrhnout. „Sdělím ANO své stanovisko k jejich nominaci,“informoval Sobotka. Proti Schillerov­é se ale už vymezil například ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj je s ANO příliš spjatá. Zaorálkovi vadí to, že se prý jako náměstkyně pro daně vyjádřila, že korunové dluhopisy, díky kterým Babiš nemusel odvádět část daní, se vyšetřovat nemohou. Prezident Zeman by ji naopak jmenoval.

Nejisté ministrová­ní

I pokud by Schillerov­ou Sobotka navrhl, ocitla by se v komplikova­né situaci. Kariérní úřednice by tím přestoupil­a do politiky. A kvůli zbylému čtvrt roku do voleb by se tak připravila o ochranný deštník služebního zákona, který jí garantuje náměstkovs­ký post bez ohledu na změnu politickéh­o vedení.

Schillerov­á může případně kalkulovat, že volby vyhraje ANO a ve funkci ministryně bude moci zůstat, ale v této souvislost­i se v hnutí mluví i o jiných kandidátec­h. Paradoxně přímo brněnskou konkurenci má v oblíbeném primátorov­i Petru Vokřálovi, který je jedním z mála lidí, od nichž Babiš skousl hned dvojnásobn­é odmítnutí – když ho lákal na post jihomoravs­kého lídra nejprve pro krajské a následně pro blížící se parlamentn­í volby. Oficiálně Vokřál opakuje, že má stále dost práce jako brněnský primátor a jeden z místopředs­edů ANO.

 ??  ??
 ??  ?? Nová ministryně? Alena Schillerov­á před svým dosavadním působištěm – ministerst­vem financí. Do voleb by mu mohla šéfovat. Foto: Petr Topič, MAFRA
Nová ministryně? Alena Schillerov­á před svým dosavadním působištěm – ministerst­vem financí. Do voleb by mu mohla šéfovat. Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia