MF DNES

Vědci zkoumají barevný sníh

- — Tomáš Kučera

Anomálie charakteri­stická hlavně pro arktické oblasti se objevuje i v českých horách

Vědci v Česku zkoumají takzvaný barevný sníh. Úkaz, který je charakteri­stický spíše pro polární oblasti, se objevuje například v Krkonoších. Zelené či červené odstíny sněhové pokrývky způsobuje velké množství mikroorgan­ismů, které se naučily přežít v extrémních podmínkách.

Barevný sníh se například objevuje na dně Labského dolu. „Je to dané plochým charaktere­m krajiny a extrémními klimatický­mi podmínkami. Sníh se drží dlouho do jara,“říká Linda Nedbalová z katedry ekologie Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Zlé znamení

Horalé tuto anomálii dříve pokládali za boží varování. Zbarvení sněhu ale podle Nedbalové způsobuje intenzivní růst specializo­vaných autotrofní­ch mikroorgan­ismů – sněžných řas. „Tahle lokalita je pro sněžné řasy ideální,“dodává s tím, že je součástí týmu vědců, který jev v Labském dole nedávno zkoumal.

Barevné sněhy se však nevyskytuj­í jen v Krkonoších, narazit na ně lze i v Jeseníkách, na Šumavě, v Alpách, Tatrách, na balkánském Pirinu či v jihoameric­kých Andách. Krkonoše přesto hrají v českém výzkumu

mimořádnou roli. „Na našem území byly vůbec poprvé popsány právě v Labském dole v Krkonoších,“říká Nedbalová.

Červený sníh byl v uplynulých čtyřiceti letech zaznamenán v Schustlero­vě zahrádce v lavinovém svahu nebo na nedaleké Luční či Studniční hoře. Na rozdíl od zeleného se vyskytuje v českých horách jen zřídka. Řasy barvící sníh do červených odstínů se vyskytují jen na velmi malých otevřených plochách nad hranicí lesa, kde sněhová pole rychle odtávají. Zelené sněhy jsou naopak trvalejší, protože se vyskytují ve stinných lokalitách, avšak jsou méně nápadné.

Červený sníh je typický hlavně pro polární oblasti a vysokohors­ké partie Alp či Vysokých Tater. „Červený vytváří mikroorgan­ismy, které jsou schopné hromadit velké množství karotenoid­ů. Brání se tím vysokým intenzitám slunečního záření,“vysvětluje Nedbalová.

Sněžné řasy začíná být vidět po delší době tání, když sníh obsahuje větší množství kapalné vody. „To je probudí, buňky se začínají dělit,“říká Nedbalová.

Mimozemský život

Vědce zajímají hlavně proto, že se vývojem přizpůsobi­ly růstu v extrémních podmínkách teplot blízkých nule a vysoké intenzitě záření. Sněžné řasy se nabízejí jako modelové organismy pro studium přizpůsobe­ní k životu na hraně, jsou důležité pro zkoumání možné existence života mimo planetu Zemi.

„Organismy vytvářejí zajímavé látky v nízkých teplotách, což má význam v biotechnol­ogiích, které se zabývají produkcí látek, jež lze využít ve farmacii, medicíně či v průmyslu,“vysvětluje Nedbalová. Výzkum sněžných řas v České republice je na počátku, neboť jsou obtížně dostupné, vyskytují se po omezený čas a je složité je zkoumat v laboratorn­ích podmínkách.

 ??  ?? Příklady barevného sněhu.
Příklady barevného sněhu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia