MF DNES

Globální útok: 200 000 cílů, 150 zemí. Účel: výkupné

Neznámí hackeři chtěli 300 dolarů za počítač, proto ochromili nemocnice, automobilk­y, dráhy či mobilní operátory po celém světě

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Zprávy o otevření nových bojišť přicházely tak překotně a ze všech stran, až připomínal­y Čapkovu Válku s mloky.

Virus ochromil britské nemocnice, zasáhl německé železnice a ruské ministerst­vo vnitra i banky. Zastavil provoz v automobilc­e Renault v Normandii. Postižena byla přepravní společnost FedEx a španělský mobilní operátor Telefónica. Univerzity v Itálii a Řecku. Plynárny ve Španělsku.

A tisíce dalších. Celkem bylo zasaženo 200 000 cílů ve sto padesáti zemích světa. Od USA, Ruska a Nigérie přes Thajsko, Indii a Angolu po Bolívii, Bangladéš a Švédsko. Tato čísla uvedl ředitel Europolu Rob Wainwright.

Je to výsledek útoku na počítače, přičemž zbraní hromadného ničení byl škodlivý software WannaCry (Chce se mi brečet), který patří mezi takzvané ransomware, protože se chová jako klasický bandita: zabraňuje přístupu k počítači, zablokuje data a vše uvolní, když se postižený vykoupí. Ransom znamená anglicky výkupné. Při útoku byl využit hackerský nástroj vyvinutý americkou Národní bezpečnost­ní agenturou.

„Podobá se to kybernetic­ké apokalypse,“řekl počítačový expert Varun Badhwar. „Něco takového jsme nikdy předtím neviděli,“prohlásil Wainwright.

Například hlavní oběť, britská zdravotnic­ká služba NHS, má 1,7 milionu zaměstnanc­ů a je pátým největším zaměstnava­telem na světě.

Útočníci chtěli, aby napadení zaplatili asi 300 dolarů do tří dnů, jinak se výkupné zdvojnásob­í.

Analytici BBC včera odhadli, že zatím bylo zaplaceno v přepočtu něco kolem 700 000 korun.

Odborníci včera uvedli, že další fáze útoku se projeví v pondělí ráno, až přijdou lidé do práce.

V Česku se vše projevilo jen okrajově, bylo údajně zasaženo 492 počítačů.

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že pondělní jednání Bezpečnost­ní rady státu se bude „zabývat i dopady současných masivních světových kyberútoků a naším postupem v kyber bezpečnost­i“.

I když někteří experti třeba na rozdíl od výše jmenovanéh­o šéfa Europolu Wainwright­a či Varuna Badhwary zkliďnoval­i situaci s tím, že útok měl vlastně jen nepatrný dopad, ozvala se řada hlasů, že svět možnost napadení počítačový­ch systémů podceňuje, přestože je na nich životně závislý.

Virus napadá hlavně počítače s operačním systémem Windows XP, které Microsoft už nepodporuj­e. Podle britských médií teď pomohl zastavit šíření viru dvaadvacet­iletý anonymní muž pod přezdívkou MalWareTec­h. „Teď to ještě šlo, ale při dalším útoku možná už v pondělí útočníci odstraní slabiny první verze,“varoval. (s využitím agentur)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia