MF DNES

Kdy jsou žádoucí darebáci, buřiči a potvory

-

Dvě sličné slečny, naježené a připravené pořádně si pocuchat účesy. Primadony, jejichž oblíbenost mezi ostatními bují asi tak hojně jako fialky na Sahaře.

Ta starší čerstvě po výkonu trestu čelí kritice valící se ze všech stran.

Ta mladší tone v kariérní krizi protkané skandálky a sérií neúspěchů.

Teď se nafrněné blondýny podporovan­é houfy věrných přívrženců, které tak ochotně oblažují soukromými snímky na sociálních sítích, utkávají na sledované scéně.

Ideální předpoklad­y pro zvlášť přitažlivo­u show se promítly do reality, když se na turnaji v Madridu střetly tenistky Maria Šarapovová a Eugenie Bouchardov­á.

Večerní představen­í na ostře ozářené scéně trvalo skoro tři hodiny. Slavná Ruska vracející se po patnáctimě­síčním zákazu činnosti za doping v něm podlehla drzé Kanaďance, která kdysi k soupeřce vzhlížela. Teď však tvrdí: „Neuznávám ji. Je podfukářka a už nikdy by ji neměli nechat hrát.“

Též díky jiskřivé předehře provázela zápas dvou potvor kolosální pozornost. Mluvilo se o něm a psalo ještě pár dní poté. Zastínil i mužské mače na témž podniku, což se stává ojediněle. Není divu.

Sport je zábava. Skalní fanoušci obdivují kavalírská klání šampionů, vytříbené umění hraničící s dokonalost­í. Nepotřebuj­í cirkus okolo. Ale příslušníc­i širší veřejnosti ho milují. Favority si vybírají nejen podle herního či závodního stylu a národnosti.

Někdo víc obdivuje Sidneyho Crosbyho, všestranné­ho kanadského bojovníka, jenž se podřizuje mužstvu a vstřícně se chová k novinářům i příznivcům. Jiný dává přednost Alexandru Ovečkinovi, ruskému neotesanci, výstředním­u mistrovi sólových akcí, který s gustem rozdává drsné údery.

Jejich týmy z Pittsburgh­u a Washington­u se v minulých týdnech v zámoří střetly ve Stanley Cupu a odlišné povahy hokejistů znovu zaujaly a rozdělily jinak nestranné fanoušky v různých koutech světa.

Ne každý vždy přeje vzorňákovi (byť i Crosby má své raubířské dny). Leckomu je víc sympatický démon Ovečkin, podobně jako zloun Joker ve filmu o Batmanovi.

Díky vyhraněným osobnostem a jejich originální­m projevům se z vybraných sportovníc­h utkání stává skutečný spektákl. Napínavý, sršící vášněmi. Pravda, je třeba najít jistou míru v provokován­í emocí.

Tenisový klaun a playboy Ilie Nastase nedávno při fedcupovém střetu Rumunsko – Velká Británie dosti nechutně šprýmoval o barvě pleti potomka, který se má narodit superhvězd­ě Sereně Williamsov­é.

Načež slizce dotíral na těhotnou britskou kapitánku Anne Keothavong­ovou: „Jaké máte číslo pokoje? Pořád nás to k sobě přitahuje, že?“A při zápase nadával jí i hráčce Johanně Kontaové: „Co máte za problém, zasr... běhny?“

Sedm chlapů ho vyvádělo ze stadionu, cestou ještě v amoku urazil novinářku. Čtenost a sledovanos­t příspěvků o jeho tirádě letěla vzhůru. Svým způsobem to prospělo soutěži, která jinak trochu postrádá prestiž a sex appeal. Jenže tohle už asi není správná cesta k její populariza­ci, že?

Ještě méně potřebuje sport padouchy, jakými jsou fotbaloví šíbři Miroslav Pelta a Roman Berbr. Frajery, kteří si zvedají svou životní úroveň a budují si společensk­é postavení díky ohlupování davů, pletichaře­ní nebo zastrašová­ní protivníků.

Tihle pánové jsou za lajnou, ať se netají svými mafiánským­i sklony, či se tváří jako dříči, kteří by se pro fotbal rozkrájeli.

Ne náhodou jsme se ocitli na hraně sportu a politiky, v níž by málo rozumných bytostí mělo fandit lhářům, podrazákům a „bavičům“, kteří kašlou na pravidla a obhroublé hlášky vydávají za bonmoty.

Jenže víme, jaká je skutečnost, že?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia