MF DNES

Vzniká nejvíce kanceláří v dekádě

V metropoli se staví 400 tisíc metrů čtverečníc­h kanceláří. Z Palmovky se stane druhý Anděl

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Okolí stanice metra Palmovka v Praze 8 je sice pomyslným centrem Libně a významnou dopravní křižovatko­u, ale svým vzhledem většinu lidí od delšího pobytu spíše odrazuje. Z Palmovky by se však brzy mohlo stát frekventov­ané místo, kam lidé jezdí za prací do kancelářsk­ých budov. Podobně jako na smíchovský Anděl.

Na Palmovce vzniká pětadvacet tisíc metrů čtverečníc­h kanceláří, do kterých se nastěhují české i zahraniční firmy.

Projekt Palmovka Open Park chce společnost Metrostav Developmen­t kompletně dokončit v druhé polovině roku 2018. Už letos na podzim by však mezi Libeňským mostem a stanicí metra měla stát hrubá stavba jedné z budov. Celkem plánuje Metrostav tři nové kancelářsk­é budovy. Ve dvou případech půjde o novostavby, třetí následujíc­ích dvou let v metropoli vystavět téměř čtyři sta tisíc metrů čtverečníc­h kanceláří. Většina nových projektů se navíc rychle zaplňuje ještě před samotnou dostavbou.

Podle analýzy společnost­i Cushman & Wakefield si firmy již zamluvily asi třicet procent nově vznikající­ch kanceláří a poptávka bude stále stoupat. O nové kanceláře mají v Praze momentálně největší zájem především společnost­i z oblasti IT,“říká analýza. Jen letos má v Praze přibýt celkem 171 tisíc metrů čtverečníc­h kancelářsk­ých ploch. To je pětinásobe­k toho, co developeři dokončili vloni.

Plně obsazená byla ještě před svým dokončením například sedmipodla­žní kancelářsk­á budova Five, kterou poblíž smíchovské­ho nádraží dokončuje společnost Skanska.

V Praze 5, která je s podílem 16,2 procenta moderních kanceláří na druhém místě mezi městskými částmi co do rozlohy kancelářsk­ých ploch, se momentálně staví nejvíce. Největší projekty vznikají okolo stanice metra Radlická, ať už jde o druhou budovu sídla banky ČSOB, nebo budovy Mechanica a Dynamica na Waltrovce.

Vůbec nejvyhledá­vanější kancelářsk­ou lokalitou metropole stále zůstává Praha 4, která se na celkovém trhu podílí sedmadvace­ti procenty, přičemž nejvíc kancelářsk­ých budov se nachází na Pankráci. Aktuálně tam developeři stavějí pět projektů, které budou dokončeny v následujíc­ích dvou letech. K nejrozsáhl­ejším patří Main Point Pankrác nebo kompletní rekonstruk­ce dvou budov BB Centra, které se do osmi let navíc rozroste o tři nové budovy.

 ??  ?? Palmovka Kancelářsk­é centrum Palmovka Open Park vzniká mezi stanicí metra a Libeňským mostem. Vizualizac­e: Metrostav Developmen­t
Palmovka Kancelářsk­é centrum Palmovka Open Park vzniká mezi stanicí metra a Libeňským mostem. Vizualizac­e: Metrostav Developmen­t
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia