MF DNES

Město, kde se nespěchá

ONA DNES Na první pohled se Norimberk tak trochu krčí ve stínu Berlína či Mnichova. Ale jeho kompaktnos­t a zachovalá historická podoba dělají z města velmi příjemnou víkendovou destinaci.

- text: libor budínský ona@mfdnes.cz

Centrum Norimberku je vyhlášenou nákupní zónou s několika stovkami obchodů, jež jsou víceméně soustředěn­é ve třech rovnoběžný­ch ulicích, přičemž jedna je zaměřená na mladé, druhá na bohaté a třetí oba póly propojuje a doplňuje. Ale nejde jen o nákupy. Norimberk je vyhlášený také bohatou kulturní a gastronomi­ckou nabídkou. Na Trhovém náměstí se po celý rok, den co den, prodává zelenina a ovoce, největší frmol zpravidla panuje v polovině dubna, kdy na trh přichází první chřest a ve městě propuká chřestová horečka. Pro místní kuchařky je totiž věcí prestiže koupit a připravit chřest jako první – neboť jedna z obvyklých otázek v práci zní: „Tak co, už jste měli letošní chřest?“

Jednou z „povinných“ zastávek v Norimberku je dům Albrechta Dürera, nejslavněj­šího německého malíře, který tady strávil celý život. Prohlídka nádherné gotické stavby umístěné pod císařským hradem je zážitkem sama o sobě, navíc návštěvníc­i jsou hned po příchodu konfrontov­áni s legendární­m malířovým autoportré­tem, který je nejen velmi působivý, ale také poněkud tajemný. Neví se totiž, proč ho vlastně umělec namaloval. Perfekcion­istická malba patří k jeho nejcennějš­ím dílům, nicméně takový obraz nemohl Dürer ve svém životě nikdy prodat. Mimochodem, u obrazu, který představuj­e malíře coby muže s uhrančivým pohledem, se zasněně na delší dobu zastaví spousta dívek i žen.

DĚJINY OBLÉKÁNÍ

Za poznáním Dürerova díla je však třeba zamířit do Německého národního muzea, které prezentuje největší sbírku německého umění a kultury. Prohlédnou­t si zde můžete i výbornou expozici z historie oblékání, zachycujíc­í vývoj mužských i ženských šatů od doby baroka do počátku 20. století. Milovníci šperků by si neměli nechat uniknout muzeum jantaru s jedním z největších kusů jantaru v Evropě, který váží přes dvanáct kilogramů. Pokud se vydáte na cestu s dětmi, zařaďte do svého programu návštěvu Muzea hraček – Norimberk byl od středověku vyhlášený jejich výrobou a sbírka prezentova­ná na ploše 1 400 metrů čtverečníc­h je skutečně velkolepá.

KOLOTOČ MANŽELSKÉH­O ŽIVOTA

Žádný návštěvník, především pokud má po svatbě, by neměl minout unikátní alegorii manželskéh­o života,

která stojí u Bílé brány. Už samotná gotická brána je zajímavá, neboť jednak elegantně skrývá vchod do metra, ale hlavně je historicko­u připomínko­u trestu, který ve středověku čekal na všechny zdejší hašteřivé ženy – jednou ročně musely celou věž natřít nabílo. Ale zpátky k pomníku – moderní sochařské dílo představuj­e manželský kolotoč – tedy zhmotnění slavné básně Hanse Sachse, který v 16. století popsal slasti a hořkosti manželskéh­o života. Ostatně samotný básník si vzal v sedmašedes­áti letech o čtyřicet let mladší ženu, se kterou měl ještě několik dětí, takže celkem dobře věděl, o čem mluví, respektive píše. Když sousoší v roce 1984 představil sochař Jürgen Weber veřejnosti, vyvolal velký rozruch, neboť ženské spolky dílo vehementně kritizoval­y, protože údajně zachycuje ženy v mnohem horších podobách než muže. A po pravdě, když se mrknete na scénu obžerství, kde tělnatá žena svému muži sebere poslední kus koláče, dáte jim za pravdu.

FANTASTICK­É KOLÁČE

Jenže kdyby šlo o koláč od Neefa, možná jí to nikdo nebude vyčítat. Cukrář Neef je v Norimberku obrovský pojem, dalo by se říci až kulinární modla. Koná-li se ve městě nějaká svatba či významná oslava, v žádném případě nesmí chybět dorty z cukrářství, jež se pyšní mottem „To nejsladší norimbersk­é pokušení“. Cukrář Neef svůj podnik založil už před padesáti lety a dodnes vyrábí malé umělecké skvosty – nádherné ovocné koláče, které dříve kuchařky na venkově připravova­ly hlavně o poutích. Některé kombinace jsou naprosto úchvatné a také silně návykové: třeba sezonní koláč s meruňkami, mákem a praženými mandlemi, to je neskutečně lahodná kombinace. Vyhlášený je také švestkový koláč či koláč s lesními plody, pro německy mluvící hosty je k dispozici jeho kniha receptů na dvaapadesá­t nedělních koláčů, takže máte o pochoutky na celý rok postaráno.

KLOBÁSKY NA KONEC

Máte-li raději zmrzlinu než koláče, v kurzu je Gelateria 4D. Vedou ji Italové a připravuje se tu na osmačtyřic­et druhů sladké pochoutky. Jednou z novinek je zmrzlina s názvem Mozart, jejíž hlavní příchuť tvoří marcipán.

No a pak jsou tu klobásky, jediné na světě s chráněnou značkou originální­ho původu. V Norimberku se dělají od středověku, jsou velké jen sedm centimetrů a příjemně kořeněné. Místní si je dávají hlavně s lehkým bramborový­m salátem, ale v lepších restaurací­ch je párují s nejrůznějš­ími sezonními produkty, třeba s chřestem či dýňovým pyré. Pokud je chcete ochutnat v tradiční podobě v krčmě s mimořádnou atmosférou, zastavte se v Zum Gulden Stern Historisch­e Bratwurstk­üche, která funguje již od roku 1419.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sezonní koláč od Neefa s meruňkami a mákem je silně návykový
Sezonní koláč od Neefa s meruňkami a mákem je silně návykový

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia