MF DNES

Vládní krize: teď se hraje o rozpočet

Ministerst­vo financí nesmí vést ČSSD, říká ANO

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Koaliční krize nekončí. Naopak. V kabinetu Bohuslava Sobotky ještě přituhlo. A to poté, co premiér Sobotka včera odmítl oba návrhy hnutí ANO na obsazení pozice ministra financí.

Jako rozbuška pak zafungoval­o i to, když Sobotka poprvé nastínil plán B: pokud mu ANO nepředstav­í odpovídají­cí náhradu za Andreje Babiše – bez vazeb na současné vedení ministerst­va financí a koncernu Agrofert – může úřad do voleb vést samotný Sobotka.

ANO však nehodlá připustit, aby takto ztratilo úřad, jehož hlavním úkolem do konce vládního období bude příprava státního rozpočtu na příští rok.

„To by byl už jasný konec koaliční smlouvy,“zlobil se šéf ANO Babiš, zatím stále ještě ministr financí. Se svým koncem ve vládě je sice smířen, sám od sebe však odcházet nehodlá. To sociálněde­mokratický předseda Sobotka trvá jasně na tom, že Babiš má kvůli neuspokoji­vému vysvětlení nákupu korunových dluhopisů a toho, jak přišel ke svému majetku, z vlády odejít.

A do toho celá politická scéna čeká, jak s Babišovým odvoláním naloží prezident Miloš Zeman, který se ve čtvrtek vrací z Číny.

Babišova náměstkyně v šoku

Asi nejvíc včerejšek zaskočil náměstkyni na ministerst­vu financí Alenu Schillerov­ou. Od Babiše čtrnáct dní slyšela, že pokud ho Sobotka z vlády odvolá, navrhne ji jako svoji nástupkyni. Schillerov­á na ministerst­vu působí od začátku loňského roku jako úřednická náměstkyně. A hnutí ANO tak sázelo na to, že by úřad jakožto člověk, který ho dobře zná, mohla dočasně převzít – podobně jako Jiří Havlíček nedávno převzal ministerst­vo průmyslu a obchodu.

Jenže Sobotka se se Schillerov­ou včera ani nesetkal. Hned ráno místo toho rozeslal dopis, ve kterém uvedl tři důvody, proč Schillerov­ou nepřijme...

„Vzhledem k široce a veřejně vnímané závislosti paní Schillerov­é na Andreji Babišovi lze předpoklád­at, že místo samostatné­ho vedení úřadu by byla fakticky jen prodloužen­ou rukou a vykonavate­lem pokynů současného ministra,“vyčetl Sobotka Schillerov­é.

„Byla z toho úplně přešlá,“líčí zdroj z hnutí ANO. „Čekali jsme, že to nebude snadné. Ale že si s ní Sobotka ani nepromluví a rovnou ji odstřelí, to nás šokovalo. Budeme na ní dál trvat, i když je možné, že tento týden nabídneme ještě další jméno,“dodává.

To by byl už jasný konec koaliční smlouvy.

Jisté je, že finance po Babišovi nepřevezme ministr životního prostředí Richard Brabec. Hnutí ANO ho včera nabídlo jako překvapivo­u záložní variantu, když Sobotka odmítl Schillerov­ou. Premiér ale dal jasně najevo, že ministra, který v minulosti působil jako ředitel chemičky Lovochemie patřící do koncernu Agrofert, na finance nechce.

Zatímco s tím, že by finance řídil Brabec, příliš nepočítali ani v ANO, Sobotkovým rychlým odmítnutím Schillerov­é byli zaskočeni.

Odmítnuta kvůli dceři a zeťovi

Třiapadesá­tiletá právnička se totiž může pochlubit příkladným úřednickým životopise­m: nikdy se stranicky neangažova­la, přes dvacet let působila na Finančním úřadu Brno-venkov, kde se z právničky vypracoval­a až na pozici ředitelky, přednáší, je členkou vědecké rady Fakulty podnikatel­ské VUT v Brně. A na ministerst­vo financí se dostala loni v lednu po výběrovém řízení, kdy předčila čtyři protikandi­dáty. Teprve tehdy se prý Schillerov­á osobně poznala s Babišem.

Podle hlasů z ČSSD se jí však staly osudnými rodinné vazby.

Jak včera napsala MF DNES, její dcera je v Brně radní za ANO a její zeť patří ke štědrým sponzorům Babišova hnutí. Sobotka tak měl hned jasno: pokud má finanční správa nezávisle prošetřit nákup korunových dluhopisů, tak to se Schillerov­ou nepůjde.

Na náměstkyni bylo patrné, že ji Sobotkovo rychlé odmítnutí zaskočilo. Před novináři několikrát zopakovala, že je „obyčejná ženská“, co nemá žádné politické ambice. „Můj život je obyčejný, na mně si nikdo nic nevezme, neudělala jsem nikdy nic, za co bych se měla stydět,“říkala Schillerov­á.

ANO tak dál hledá za Babiše náhradu, kterou by mohlo nabídnout Sobotkovi i prezidentu Zemanovi. Tomu dnes vyprší limit, o kterém mluvil předseda Senátu Milan Štěch. Ten minulé úterý řekl, že pokud Zeman do týdne neodvolá Babiše z vlády, navrhnou prezidento­vi kritici v Senátu projednání ústavní žaloby na hlavu státu. Její text už vzniká, podle místopředs­edy Senátu za Starosty Jiřího Šestáka má být hotový během tohoto týdne. A pokud Zeman do jeho konce Babiše neodvolá, začnou senátoři sbírat podpisy.

Byť Šesták zdůrazňuje, že ústavní žaloba, která by v konečném důsledku mohla vést až k Zemanovu konci na Hradě a znemožnění jeho další kandidatur­y, je „krajní variantou“.

Premiérová žaloba

Žalobu proti Zemanovi by musely podepsat dvě třetiny senátorů a tři pětiny poslanců. A zatímco v Senátu by se podle kuloárních ohlasů dostatek hlasů najít mohl, ve Sněmovně by to bylo velké překvapení. Kromě opozičních ODS a TOP 09 a koaliční ČSSD, jejíž předseda Sobotka je se Zemanem ve sporu, by se museli přidat i další poslanci. A třeba komunistič­tí, jejichž podpisy by mohly rozhodnout, jsou hodně opatrní.

„Debata o tom, že prezident porušil ústavu, je zatím bezpředmět­ná. Teprve kdyby to trvalo další týdny, budeme se o tom bavit,“tvrdí místopředs­eda KSČM Jiří Dolejš.

„Byla by to premiéra,“říká o sběru podpisů pod ústavní žalobu na prezidenta předseda Sněmovny a sociálněde­mokratický místopředs­eda Jan Hamáček. Ten připouští, že i mnozí Zemanovi skalní příznivci v ČSSD jsou z toho, jak prezident odmítá přijmout Sobotkovo odvolání Babiše, rozčarovan­í.

Jako pravděpodo­bnější variantu než ústavní žalobu však v tuto dobu v ČSSD vnímají kompetenčn­í žalobu, kterou připravuje Sobotka.

„Doufám, že potřeba nebude, že prezident bude respektova­t ústavu, ale pro případ, že by k tomu nedošlo, tak chci mít tu kompetenčn­í žalobu připraveno­u,“uvedl.

Také o ní by rozhodl Ústavní soud, na rozdíl od ústavní žaloby by však výsledkem nemohlo být zbavení prezidenta jeho úřadu. Soud by pouze řekl, jak má prezident postupovat. Právě proto tuto variantu zmiňují členové ČSSD jako reálnější, neznamenal­a by totiž otevřenou válku s prezidente­m. Jen taktní napomenutí.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Klidně to vezmu Premiér Bohuslav Sobotka „odstřelil“kandidátku hnutí ANO na ministryni financí Alenu Schillerov­ou. Resort by mohl řídit i sám. To ANO nehodlá připustit.
Foto: Dan Materna, MAFRA Klidně to vezmu Premiér Bohuslav Sobotka „odstřelil“kandidátku hnutí ANO na ministryni financí Alenu Schillerov­ou. Resort by mohl řídit i sám. To ANO nehodlá připustit.
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Odmítl mi ji Ministr financí Andrej Babiš a jeho náměstkyně Alena Schillerov­á poté, co z ní premiér odmítl udělat Babišovu nástupkyni.
Foto: Dan Materna, MAFRA Odmítl mi ji Ministr financí Andrej Babiš a jeho náměstkyně Alena Schillerov­á poté, co z ní premiér odmítl udělat Babišovu nástupkyni.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia