MF DNES

Rodinný plán: Chytíme si sexuální otrokyni

Unesenou dívku chtěli znásilňova­t deset let. Měli plán i pro případ, že by se jí narodilo dítě.

- Marek Osouch redaktor MF DNES

Za loňským únosem dívky z autobusové zastávky byl zvrácený plán jedné rodiny z Jihlavska – vybereme si hezkou dívku, uneseme ji a budeme ji dlouhá léta zneužívat jako sexuální otrokyni.

Bizarní podrobnost­i vyšly najevo u soudu. Proces začal včera.

Čtyřiapade­sátiletý Josef Dubský, jeho o rok mladší bratr Karel a čtyřiadvac­etiletý syn Josef podle obžaloby loni v srpnu unesli a znásilnili osmnáctile­tou dívku, která na zastávce čekala na svého přítele.

Do auta k nim nechtěla, bránila se. Na zastávce po ní zbyla bota, sluchátka a v dáli odhozený mobil. Křičela. Proto jí začali vyhrožovat smrtí. Rezignoval­a.

Z místa únosu vyrazili muži s dívkou do kempu na Hodonínsko. Dorazili tam kolem půlnoci a ještě tu noc ji podle obžaloby v karavanu všichni znásilnili. Sami tvrdí, že dívka s nimi byla dobrovolně a pohlavnímu styku se nebránila.

„Taťka říkal hned od začátku, že si nějakou holku vezmeme domů, kde se s ní budeme milovat. Se strýcem jsme se pak domluvili, že by bydlel s námi, abychom ji měli všichni tři. Bydlela by s námi tak deset let,“sdělil při výslechu na policii nejmladší ze tří mužů Josef Dubský. Plán se nezdařil, dívce se podařilo další den vylézt ven oknem karavanu a utéct na recepci. „Byla poškrábaná, měla roztržené tričko, byla bez bot a celá se třásla,“popsala policistům majitelka kempu.

Unesená dívka je na tom dodnes psychicky špatně. Bojí se i sama chodit ven.

Taťka říkal, že si nějakou holku vezmeme domů.

Otec, syn a strýc z Jihlavska loni podle obžaloby vymysleli šílený a zároveň bizarní plán. Shodli se, že unesou mladou hezkou dívku, která jim bude sloužit jako rodinná sexuální otrokyně a která s nimi bude žít.

„Bydlela by s námi asi deset let. Se strýcem jsme se domluvili, že by byl u nás, abychom ji měli všichni tři,“přečetl včera soudce brněnského krajského soudu Daniel Plšek policejní výpověď Josefa Dubského mladšího.

Jeho stejnojmen­ný otec byl připravený i na možnost, že by dívka otěhotněla a měla dítě. Prohlásil, že by klidně takové dítě vychovával doma, že by nemuselo chodit vůbec do školy, že by je všechno naučil.

Muži však nezůstali jen u plánu jako vystřižené­ho ze špatného filmu. Loni se jej jali uskutečňov­at.

Mlč, nebo skončíš v sudu

První pokus o únos naplánoval­i na přelom července a srpna. Otec a syn Dubští v autě pronásledo­vali dívku, která vyšla z obchodu. Po chvíli ji předjeli, zastavili a Josef Dubský mladší vystoupil. Dívku chytil za ruku a snažil se ji dostat do auta. Ta začala křičet o pomoc, cukla sebou a podařilo se jí ze sevření muže uniknout.

O takovém štěstí nemůže mluvit osmnáctile­tá dívka, která čekala loni v polovině srpna na zastávce, než pro ni autem přijede její přítel. Místo něj najednou zastavilo auto únosců a zeptali se dívky, jestli nepotřebuj­e svézt.

Odpověděla jim, že nepotřebuj­e, ale Josef Dubský mladší vystoupil z auta a snažil se dívku jako v předchozím případě násilím dostat dovnitř. Když se mu to nedařilo, pomohl mu ji do auta naložit jeho strýc Karel Dubský, který s nimi při prvním pokusu o únos v autě nebyl.

„Všichni tři jsme se shodli na tom, že je to hezká holka, tak ji pak Karel vzal a přitiskl na podlahu auta,“uvedl na policii Josef Dubský starší.

Dívka se únoscům vzpírala a křičela. Ti jí proto vyhrožoval­i, aby ztichla, nebo ji zabijí a skončí v sudu v Orlické přehradě. Přitom jí kousek od hlavy jeden z nich ukazoval nůž.

Dívka ze strachu o vlastní život přestala křičet a klást mužům v autě odpor. Kdyby se přece jen chtěla o něco pokusit, měli únosci navíc připravené řetězy, provazy a lepicí pásku, zadní dveře auta měly odmontovan­é vnitřní kliky, takže ani za jízdy dívka nemohla z vozu vyskočit.

Na únos s bývalou manželkou

Únos sledovala bývalá manželka Josefa Dubského staršího, která ve voze únosců seděla spolu se dvěma malými dětmi ve věku dvou a čtyř let. „Nemohla jsem tomu zabránit,“vypověděla žena na policii.

Ze svého bývalého muže má podle svých slov strach, a tak ho poslouchá na slovo. Žije s ním, protože nemá kam jinam jít. Navíc je lehce mentálně postižená.

Z Jihlavska zamířili únosci s dívkou do kempu Lučina na Hodonínsku, kam dojeli kolem půlnoci. Dívku zavřeli do karavanu a ještě tu noc s ní měli pohlavní styk. Muži tvrdí, že byl dobrovolný. Podle žalobce šlo o znásilnění. Další den ráno se vydali únosci, otec a syn, s autem mimo kemp a nechali dívku pod dohledem Karla Dubského.

Přesto se dívce podařilo utéct. Podle státního zástupce Jiřího Moravy požádala muže o něco k pití a této chvíle využila k tomu, aby se protáhla okénkem karavanu a utekla pryč.

Karel Dubský ve své výpovědi tvrdí, že ji naváděl, aby utekla, a že on s ní žádný styk neměl. Toto tvrzení se však rozchází s výpovědí hlídače kempu. „Když dívka vyskočila a utíkala pryč od karavanu, několik metrů za ní běžel muž,“sdělil hlídač policii.

Dívka se celá vyděšená s několika zraněními, roztrhaným tričkem a bez bot dostala na recepci kempu. Tam jeho majitelka okamžitě zavolala policii.

„Nechtěl jsem nikomu ublížit“

„Celá se třásla a brečela, že byla unesená a že ji někdo škrtil. Opakovala, že chce domů za maminkou,“uvedla majitelka kempu při výslechu. Policie za chvíli dorazila do kempu, zadržela Karla Dubského a počkala na příjezd dalších dvou únosců.

„Udělal jsem největší chybu ve svém životě, nechtěl jsem nikomu ublížit. Za všechno můžu já, můj syn za nic nemůže,“sdělil u soudu Josef Dubský starší. Jeho syn odmítl vypovídat, jen řekl, že ho mrzí, že se něčeho takového zúčastnil.

Výslechy dalších svědků budou pokračovat pozítří v budově krajského soudu. Muži se podle žalobce dopustili několika trestných činů včetně omezování osobní svobody a znásilnění. Hrozí jim několikale­té vězení. Státní zástupce nechtěl potenciáln­í výši trestu komentovat. Dívka, která od únosu trpí psychickým­i potížemi a bojí se sama vycházet ven, navíc žádá po únoscích půlmiliono­vé odškodné.

 ??  ?? Ilustrační foto: Profimedia
Ilustrační foto: Profimedia
 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Poprvé před soudem Josef Dubský mladší (na snímku nahoře veden jako první), Karel Dubský a Josef Dubský starší včera poprvé stanuli před soudem kvůli únosu, který naplánoval­i a uskutečnil­i loni v létě. Mimo jiné jsou obviněni z omezování osobní svobody a znásilnění. Státní zástupce se nechtěl vyjádřit k výši trestu, kterou pro ně bude požadovat. Výslechy dalších svědků budou pokračovat pozítří v budově Krajského soudu v Brně.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Poprvé před soudem Josef Dubský mladší (na snímku nahoře veden jako první), Karel Dubský a Josef Dubský starší včera poprvé stanuli před soudem kvůli únosu, který naplánoval­i a uskutečnil­i loni v létě. Mimo jiné jsou obviněni z omezování osobní svobody a znásilnění. Státní zástupce se nechtěl vyjádřit k výši trestu, kterou pro ně bude požadovat. Výslechy dalších svědků budou pokračovat pozítří v budově Krajského soudu v Brně.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia