MF DNES

Diesely bez filtru budou jezdit dál

Neekologic­ká naftová auta budou dál znečisťova­t ovzduší. Ministerst­vo jejich kontrolu nezpřísnil­o.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Ministerst­vo dopravy slibuje několik měsíců přísnější boj proti majitelům aut s naftovým motorem, kteří jezdí bez filtru pevných částic. A u slibů zůstane i nadále, přestože mělo v minulých týdnech jedinečnou šanci situaci změnit.

Ministersk­á komise projednáva­la novou vyhlášku, která řeší podmínky provozu stanic technické kontroly (STK) a měření emisí. Do nové legislativ­y se ale vůbec nedostal přísnější dohled nad auty, která jezdí bez těchto filtrů a vypouštějí do ovzduší mnohem více škodlivin, než stanovují normy.

„Stávající podmínky umožňují, aby STK nebo stanicí měření emisí projelo auto bez filtru. Zájem toto řešit absolutně neexistova­l. Komise, v níž byli hlavně zástupci velkých STK, řešila hlavně to, jak ochránit svůj byznys,“říká Libor Fleischans, šéf Asociace emisních techniků a opravářů, který v komisi byl také.

„Bohužel v současné době není vůle něco měnit, a tak se bude podvádět stále dále. Jen s tím, že vozidlo bude hezky naleštěné a vyfocené,“míní Petr Vomáčka z ÚAMK.

O filtrech ani slovo

Ve vyhlášce není o přísnějšíc­h kontrolách filtrů ani slovo. Ministerst­vo dopravy na dotaz MF DNES, proč se problemati­ce filtrů pevných částic nevěnovalo, konkrétně neodpovědě­lo.

„Pracovní skupina řešila pouze dopady zákona do oblasti STK a měření emisí, tedy zapojení stanic měření emisí do informační­ho systému stanic technické kontroly a další povinnosti,“uvedl mluvčí ministerst­va Tomáš Neřold.

Kvůli absenci paragrafů týkajících se kontroly filtrů pevných částic

se do sporu dostala i dvě ministerst­va vedená hnutím ANO. K vyhlášce poslalo připomínku ministerst­vo životního prostředí. „Požadujeme doplnit návrh řešení problemati­ky o detekci provedení demontáže filtrů pevných částic, například doplnit kontrolní úkony zaměřené na manipulaci paměti emisně relevantní­ch závad,“napsalo ministerst­vo životního prostředí do připomínek. Ministr životního prostředí Richard Brabec označil nedávno auta bez filtrů za kolektivní sebevraždu a vyzval k častějším policejním kontrolám.

Kromě toho chce ministerst­vo životního prostředí do zákona doplnit definici například vizuální kontroly s odkazem na evropskou směrnici. „Hledáme s ministerst­vem dopravy cestu, jak problém vyřešit a zabránit nelegálním­u pohybu automobilů bez filtrů pevných částic po silnicích,“tvrdí mluvčí ministerst­va životního prostředí Dominika Pospíšilov­á. Resort navíc požaduje doplnit podmínky na rozsah odborných znalostí o problemati­ku zaměřenou na podvodné praktiky, které umožňují nevyhovují­cím autům projít.

Lidé si filtr pevných částic vymontováv­ají hlavně kvůli úspoře peněz a často i v domnění, že se jim zlepší výkon motoru. Podle odhadů ÚAMK jezdí v tuzemsku až milion aut, která funkční filtr nemají.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia