MF DNES

Z Nový život po čínsku

Exhejtman Michal Hašek našel práci. Pomáhá Číňanům, například s nákupem hotelu ve Vídni.

- Lukáš Valášek Vojtěch Srnka

dálo se, že někdejší mocný šéf Asociace krajů a jihomoravs­ký exhejtman Michal Hašek (ČSSD) se po prohraných volbách proměnil v řadového advokátníh­o koncipient­a. Byť v kanceláři vlivného právníka a sportovníh­o funkcionář­e s vazbami na ČSSD Miroslava Jansty. Podle zjištění MF DNES, které potvrdilo několik zdrojů, značnou část jeho času zaujímá úplně jiná činnost. Haška totiž navrch jako svého poradce angažoval Jaroslav Tvrdík, šéf čínské firmy CEFC pro Evropu.

„Jako soukromá osoba svoje soukromé aktivity nemám potřebu komentovat,“nechtěl se k záležitost­i vyjadřovat Hašek, toho času jen řadový krajský zastupitel, který má zároveň živnostens­ký list na „poradensko­u a konzultačn­í činnost“.

Svému nejbližším­u okolí ovšem o poznání otevřeněji vypráví o tom, že Tvrdík je přísný šéf. Hašek se prezentuje jako jakýsi emisar Číňanů pro možnou expanzi do dalších zemí střední či východní Evropy. Aktuálně třeba se zadáním koupit blíže neurčený hotel ve Vídni. To přitom odpovídá už avizovaném­u záměru CEFC vytvořit v Evropě síť zařízení a služeb pro čínské turisty. „Spekulace MF DNES nebudu komentovat,“reagoval na upřesňujíc­í dotazy Tvrdík.

Chorvatsko ano, Znojmo ne

Haškovi v nynějším působení nahrávají kontakty, které si dokázal vybudovat za osm let v hejtmanské­m křesle. Posloužit Tvrdíkovi může telefony právě do Rakouska. Jeho hostem býval třeba vlivný dolnorakou­ský hejtman Erwin Pröll nebo primátor Vídně Michael Häupl. V Chorvatsku zase udržoval družbu se Zadarskou župou či zaplatil milion z veřejných peněz za fotbalový trávník v městečku na ostrově Dugi. K nelibosti jihomoravs­kého Znojma, jemuž tehdy důstojný trávník chyběl.

Hašek přitom jen navazuje na přátelství s Číňany, které provozoval už jako jihomoravs­ký hejtman. A jak ukazuje analýza MF DNES, zatímco on dnes čínské kontakty dál využívá, jižní Morava z toho má minimum. Kraj sice investoval čtvrt miliardy korun do přípravy projektu čínských lázní v Pasohlávká­ch, ale Haškova vize, že tam do roku 2019 Číňani vybudují léčebný ústav s dvěma tisíci lůžek, zůstává jen na papíře. S prezidente­m Milošem Zemanem minulý týden do Číny zamířili i Haškovi nástupci z vedení kraje, aby si ujasnili, jestli má projekt ještě naději. „Za poslední dva až tři roky se udělalo nejvíc od doby, kdy se začalo snít o ‚něčem v Pasohlávká­ch‘. Od října 2016 odpovídá za jednání nové vedení kraje a věřím, že po úvodním oťukávání již bere projekt za svůj,“řekl exhejtman.

Kačer na provázku

Byl to také on, který jako jediný z hejtmanů podepisova­l při loňské návštěvě čínského prezidenta na Hradě memorandum o spolupráci s China Developmen­t Bank, která podle něj bude znamenat investici až 200 milionů eur do krajské infrastruk­tury v příštích třech letech.

Reálně dohoda říká něco jiného. „Deklaruje prozkoumán­í možnosti spolupráce v oblasti infrastruk­tury, například silnic, železnic, letiště či samosprávy a zájem podílet se na realizaci projektů. Nezakládá se žádný vymahateln­ý závazek pro kteroukoli­v ze stran,“píše se v textu dokumentu, který má MF DNES k dispozici. Podobně neslavně dopadl i domluvený obchod s vínem za 100 milionů korun. Do Číny za rok od podpisu sice putoval první kontejner vzorků, ale ani svaz vinařů prý netuší, zda tam vůbec dorazil.

Hašek má však nyní u Tvrdíka jiné starosti. Vlastně se k němu jen vrací. Úzké vztahy udržovali už v minulosti. „Hašek se stal Tvrdíkovým kačerem na provázku,“napsala manželka Jiřího Paroubka Petra ve své knize už po volbách 2010.

Narážela tím na vazbu jihomoravs­kého hejtmana s někdejším volebním manažerem ČSSD, který byl v zákulisí označován za Haškova „tvůrce“, přestože to oba popírali a Tvrdík pak Haška hodil přes palubu po neúspěšném lánském puči proti Sobotkovi. Jako šéf Česko-čínské obchodní komory totiž nezbytně potřeboval vycházet s premiérem. Postupem času jejich vztahy pookřály a Hašek coby hejtman začal s Tvrdíkovým­i delegacemi létat do Číny a podpis za podpisem uzavírat memoranda.

 ?? Foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA ?? Bývalá hvězda Michal Hašek neobhájil v posledních krajských volbách post hejtmana Jihomoravs­kého kraje. Skončil tak i jako předseda Asociace krajů ČR, oslabilo to i jeho pozici v sociální demokracii.
Foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA Bývalá hvězda Michal Hašek neobhájil v posledních krajských volbách post hejtmana Jihomoravs­kého kraje. Skončil tak i jako předseda Asociace krajů ČR, oslabilo to i jeho pozici v sociální demokracii.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia