MF DNES

V zákulisí letiště budou lidem otevírat kufry

Pražské letiště spustilo kontroly proti výbušninám. Podezřelá zavazadla se budou otevírat až poté, co je cestující odevzdá

- — Alžběta Šimková

Kromě osobní prohlídky čeká cestující na letišti v Ruzyni i namátková kontrola zavazadel. Testovat se budou na výbušniny. Pracovníci letiště to budou dělat až po odbavení, tedy bez přítomnost­i majitele. Otevřou však jen podezřelé kufry, které neprojdou vnějším testem, tedy stěrem povrchu. „Celkově takto zkontroluj­eme desítky zavazadel denně,“říká mluvčí letiště Marika Janoušková.

Jak se budou vybírat zavazadla, která budete kontrolova­t?

Vždycky to je kombinace několika faktorů. Kontrola je vícestupňo­vá a na každém stupni můžeme dojít k tomu, že by zavazadlo mělo jít na kontrolu stopových prvků po výbušninác­h. Nedá se teď přesně říct, co a jaká látka k tomu konkrétní zavazadlo předurčí, protože to bychom v podstatě dávali návod teroristům.

O kolik případů denně půjde?

To lze říct jen těžko, není to tak, že bychom řekli: Když budeme mít tolik cestujícíc­h, tak zkontroluj­eme tolik zavazadel. Ale mohu říct, že z dvaceti až čtyřiceti tisíc zavazadel denně půjde o desítky případů.

Jak přesně bude prohlídka zavazadla vypadat?

Je to kontrola, která probíhá pomocí stěrů, fyzické kontroly vnitřku zavazadla a následné analýzy pořízených stěrů.

Kolik času to zabere?

Samotná kontrola je v řádu vteřin, ale otevření, znovuuzavř­ení a konečné zapečetění zavazadla pomocí fólie a speciální pásky, která je označena logem letiště Praha, zabere dohromady okolo deseti minut.

Nemůže to zdržet let?

Samozřejmě to může mít vliv na délku kontroly zavazadel. I proto je cestujícím doporučen dvouhodino­vý předstih, kdy se mají na letiště před odletem dostavit. Na bezpečnost­ní kontroly cestujícíc­h však novinka mít vliv nebude.

Co když bude zavazadlo zamčeno na zámek?

Pokud bude zavazadlo zabezpečen­o například integrovan­ým zámkem – tedy zabudovaný­m, bez TSA technologi­e, kterou dokážeme otevřít a zase zavřít – musí se samozřejmě poškodit okolí zámku, aby bylo možné zavazadlo otevřít.

Co potom může dělat cestující, který žádnou výbušninu nevezl, a přesto se mu vrátí zavazadlo poškozené? Může se nějak bránit?

Určitě. Pokud bude zavazadlo poškozené, samozřejmě se řeší klasický reklamační proces. Ráda bych však podotkla, že zhruba 95 procent cestujícíc­h má dnes své zavazadlo zabezpečen­o přesně tou formou, kterou doporučuje­me, tedy takzvaným TSA zámkem, který umíme otevřít. Pak se zavazadlo nepoškodí.

„Někdy se musí poškodit okolí zámku, abychom zavazadlo otevřeli.“Marika Janoušková, mluvčí letiště

Nezvýší nový druh kontroly pravděpodo­bnost, že se zavazadlo cestou k letadlu někde ztratí?

Samotný proces třídění zavazadel se nijak významně nezměnil. Přibylo jenom další kontrolní stanoviště, ze kterého se zavazadlo znovu vrací na třídírnu a běží v procesu úplně stejně, jako kdyby na kontrole nebylo. Není to tak, že by se zavazadlo někam odnášelo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia