MF DNES

Češi v Řecku dostali trest za „špionáž“ Koalice má logo jak od Adidasu

- — Jakub Pokorný

Lidovci a Starostové tak moc myslí na to, aby dosáhli vysněných deseti procent preferencí, až svou touhu vtělili i do nového loga.

Představit­elé koalice přichystal­i na včerejšek velkolepou prezentaci loga na vltavské nábřeží do veslařskéh­o klubu na pražském Smíchově. Po setmění měli připravené promítání piktogramu na Tančící dům.

„Základní ideou loga je rostoucí síla. Znázorňuje, že koalici rostou preferenčn­í hlasy, je o ní víc slyšet,“vysvětlila včera mluvčí KDU–ČSL Petra Hrušová.

Žluto-modré logo skutečně připomíná sloupce, kterými výzkumné agentury ilustrují rozložení voličských preferencí. Pro koalici Petra Gazdíka a Pavla Bělobrádka je to velké téma. Odděleně by stranám stačilo ve volbách získat pět procent hlasů, ale společně musí mít deset, což však zatím dle průzkumů nemají.

Koalice nemá žádné speciální jméno, i když se jí v kuloárech přezdívá Lidostan. I doménu si zaregistro­vala ve znění lidovcista­rostove.cz.

Lidé na sociálních sítích psali, že logo je podobné pruhům sportovní značky Adidas, akorát je tam jeden pruh navíc. Jiní si vybavili symbol pro sílu mobilního signálu. Soud v Řecku včera uložil podmíněný trest dvou a půl roku vězení s odkladem na tři roky dvěma Čechům obviněným ze špionáže. Odsouzený Martin Pezlar a Ivan Buchta se proti rozsudku na místě odvolali, informoval­a Česká televize. Podle řeckých úřadů oba muži jako zaměstnanc­i softwarové firmy pořizovali pro novou hru snímky vojenských objektů v citlivé oblasti u hranice s Tureckem. Oba muži tvrdí, že v Řecku trávili dovolenou a fotografov­ali jako turisté. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia