MF DNES

Dramatické čekání na zprávu: (ne)udělali jste maturitu

- — Radka Hrdinová

Všichni maturanti už vědí, jak dopadli v maturitníc­h testech. Hodnocení slohů však bude Cermat zasílat postupně podle data ústní zkoušky

Školy včera dostaly výsledky státních maturitníc­h testů z českého a cizího jazyka a z matematiky. Nejpozději dnes je musí svým studentům oznámit. Výsledky testů školám rozesílá Cermat (Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání). „Posíláme je studentům okamžitě e-mailem,“říká zástupce ředitele pražského Gymnázia Jana Palacha Josef Konšel.

Přesto většina z nich ani po dnešním dni nebude vědět, jak dopadla u celé státní maturity. Na výsledky slohové práce budou někteří nějakou dobu čekat, i když je psali už na začátku dubna. Na rozdíl od minulého roku už je totiž nehodnotí učitelé na školách, ale posílají je k „oznámkován­í“do Cermatu. A to trvá déle.

Spolu s výsledky testů dostali hodnocení slohových prací zatím studenti, kterým zítra začíná ústní část maturity. Další je budou dostávat postupně, tak jak půjdou k ústní zkoušce. „Nevím, jestli je to ideální. Dozvědět se den před zkouškou, že to špatně dopadlo, jim nepřidá. Kdyby to věděli týden předem, stačili by se s tím vyrovnat,“myslí si Konšel.

Navíc hodnocení slohů, které měly mít školy k dispozici už v 11 hodin dopoledne, kvůli technickým potížím dorazilo až vpodvečer. „Jsou netrpěliví, stále čekáme,“říkal Josef Konšel po páté odpoledne.

Technické chyby

„Technickou chybu se podařilo odstranit rychle, ale museli jsme vygenerova­t velké množství dat, a to způsobilo prodlení,“vysvětluje ředitel Cermatu Jiří Zíka. Není to první technický problém, který se s nově zaváděným centrálním systémem zpracování řešil. V den, kdy studenti slohové práce psali, školy kvůli chybě v softwaru nebyly schopné práce odeslat. Některým se to podařilo až druhý den ráno.

První statistick­á čísla k letošním státním maturitám budou k dispozici v pátek. Zajímavé budou zejména výsledky z češtiny. Z těch v minulém roce propadlo přes osm procent maturantů, ještě v roce 2013 to přitom byla necelá dvě procenta. Od té doby jich přibývá každým rokem. „V některých případech jsou to studenti, kteří uspěli v testu z matematiky, ale z českého jazyka ne,“dodává Hana Richtermoc­ová, ředitelka střední školy v Hořicích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia