MF DNES

Ohrožené závody

MF DNES mapuje „Peltovy dotace“. Podezřele je získaly i jeho známé kluby

-

Kanál v Račicích a deset dní se má konat v Račicích na Litoměřick­u mistrovstv­í Evropy ve veslování. Jenže na něj nejsou zatím peníze. I to je důsledek razantního rozkazu ministryně školství Kateřiny Valachové „zmrazit“všechny dotace po zatčení její náměstkyně a fotbalovéh­o bossa Miroslava Pelty.

„Už je příliš pozdě mistrovstv­í zrušit. Týmy mají letenky. Teď už by to byla jen kolosální ostuda,“říká předseda Českého veslařskéh­o svazu Dušan Macháček. „My jsme na pořádání šampionátu měli odsouhlase­no 13,5 milionu korun. Peníze potřebujem­e do pátku, ale ze zkušenosti vím, že technicky není možné peníze tak rychle dostat,“dodal Macháček, že stále neví, jak situaci bude řešit.

V pátek konkrétně o Račicích mluvila Valachová na tiskové konferenci s předsedou olympijské­ho výboru Jiřím Kejvalem. Takže ministryně ví, že veslaři peníze zoufale potřebují.

MF DNES má seznam 50 investiční­ch dotací, které podepsala obviněná ministersk­á náměstkyně Simona Kratochvíl­ová a o které v kauze jde. Příjemci by byli šťastlivci, protože žadatelů bylo přes tisíc. Většina z nich je v pořádku, asi 21 z nich bylo ovlivněno, ale není zatím jasné, o které přímo jde.

Jednat se má o opravy stadionů, tělocvičen a dalších sportovišť. Tři dotace se týkají i Račic – zvelebení areálu před mistrovstv­ím – a jde ještě o další miliony kromě zmíněných třinácti na organizaci šampionátu. Valachová se řídila principem „kolektivní viny“a pro jistotu tak zastavila všechny investice.

Kamarádi z fotbalu

Co jsou tedy vlastně zač „Peltovy a Kratochvíl­ové dotace“?

Velmi zajímavou položkou na seznamu je modernizac­e umělé trávy na hřišti TJ Desná za sedm milionů korun. Desná hraje jednu z nejnižších soutěží. „Jsou to dva roky práce. Každý týden takřka po celý rok nám sem týdně chodí 120 až 160 dětí. Nepřidělen­í dotace může všechny otrávit a může to skončit tak, že se tam dá zámek a hřiště nebude,“vysvětluje starosta Desné Jaroslav Kořínek. Jeho město leží vzdušnou čarou sedm kilometrů od Jablonce, kde má Miroslav Pelta svůj klub FK Jablonec. Starostou Desné býval nynější náměstek hejtmana v Liberci Marek Pieter, který jel mimo jiné předloni s Peltou na zápas Evropské ligy do Amsterdamu.

A naopak od Libereckéh­o kraje dostává milionové dotace zase pro změnu Pelta pro jablonecký klub. Redakce chtěla požádat o reakci i Pietera, ale nezvedal mobil.

Rodnému městu

Další zastavená dotace náležela městu Varnsdorf. Činila 4,9 milionu korun.

„Žádali jsme o dotaci na výměnu umělé plochy fotbalovéh­o hřiště, je dvanáct let stará, certifikát umožňující provoz už byl dvakrát prodloužen­ý, funguje na výjimku,“argumentov­al starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček. Varnsdorf stojí za to zmínit jako rodiště Miroslava Pelty a za zdejší klub v mládí i hrál.

Celkem 17 milionů korun měla dostat na strahovské hřiště číslo 4 pražská Sparta, kde Pelta působil jako generální ředitel. O dotace jinak žádali představit­elé tělovýchov­ných jednot po celé zemi. Nikdo z nich samozřejmě nepřiznává, že by nezákonně ovlivnil nějakou dotaci, spíš se svěřují, že nevědí, co bude dál.

Pozoruhodn­é je, že poměrně mnoho z projektů, kterým Valachová zastavila peníze, je už rozestavěn­ých.

Například národní olympijské centrum dostalo na cílovou věž v již zmíněných Račicích příslib dotace za šest milionů korun a věž i opravilo – logicky před mistrovstv­ím, jenže průšvih je, že peníze z dotace nedorazí.

Konspiračn­í byt

Miroslav Pelta je už víc jak týden ve vazbě, i když minulý týden za mřížemi zkolaboval a musel být převezen do vězeňské nemocnice. Český rozhlas také minulý týden přinesl zprávu, že Pelta s Kratochvíl­ovou se scházeli v bytě v centru Prahy. Pelta byt pro účel schůzek pronajal, aby měli klid na rokování o dotacích. Jenomže policie jim byt dovybavila odposlechy. s přispěním Moniky Gordíkové a Martina Trdly

 ?? Foto: ČTK ?? Na konci května hostí jediný umělý kanál v Česku světový šampionát ve veslování. Jenže náhle chybějí peníze – ministryně školství zmrazila veškeré dotace.
Foto: ČTK Na konci května hostí jediný umělý kanál v Česku světový šampionát ve veslování. Jenže náhle chybějí peníze – ministryně školství zmrazila veškeré dotace.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia