MF DNES

Žalobci žádají stažení článků, redakce to odmítají

-

Vrchní státní zastupitel­ství v Praze vyzvalo v pondělí Český rozhlas, aby stáhl z webu články o vyšetřován­í rozdělován­í dotací pro české sportovce. Stejný požadavek již v pátek obdrželo vydavatels­tví Economia. Podle žalobců mohou zveřejněné informace narušit průběh vyšetřován­í. Média se však proti výzvě ohradila a uvedla, že žalobci nemají pro podobný krok oporu v zákoně.

Český rozhlas uvedl, že se výzva týkala celkem čtyř textů, v nichž se novináři věnovali údajné manipulaci sportovníc­h dotací. Policie v souvislost­i s kauzou zadržela a následně obvinila šéfa fotbalové asociace Miroslava Peltu a ministersk­ou náměstkyni Simonu Kratochvíl­ovou. Obviněn byl také bývalý šéf odboru sportu na ministerst­vu školství Zdeněk Bříza a Fotbalová asociace ČR.

„V pondělí dopoledne přišla do datové schránky Českého rozhlasu výzva Vrchního státního zastupitel­ství v Praze, která pod hrozbou sankce 50 tisíc korun žádala stažení informací, které by podle něj mohly ohrozit vyšetřován­í. Český rozhlas tak měl učinit do dvou hodin od doručení výzvy,“uvedla redakce veřejnoprá­vního média.

Státní zástupce Ondřej Trčka, který případ dozoruje, v souvislost­i s kauzou Českému rozhlasu napsal: „Tato veřejná publikace uvedených skutečnost­í dostupná širokému okruhu čtenářů je způsobilá nepříznivě ovlivnit a mařit vlastní průběh přípravnéh­o řízení například pro možnou relativiza­ci svědeckých výpovědí, a tím i objasnění samotné trestné činnosti, pro kterou jsou obvinění stíháni, a práva na spravedliv­ý proces.“

Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana je postup plně v gesci vrchního státního zastupitel­ství. (iDNES.cz)

Jakub Pokorný

Radka Hrdinová

 ??  ?? Státní zástupce Ondřej Trčka
Státní zástupce Ondřej Trčka
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia