MF DNES

Ústavy pro nejmenší skončí

- — Ivana Karásková

Česko má v ústavech na devět tisíc dětí a systém péče o ně je roztříštěn­ý. Vycházejí odtud jedinci bez funkčních citových vazeb, péče o ně stojí dvojnásobe­k toho co v rodině, třeba i náhradní. Takto argumentov­ali včera zástupci nevládních organizací, kteří se v Praze sešli nad tématem transforma­ce péče o ohrožené děti s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou.

„Výzkumy potvrzují, že děti z ústavů bývají poznamenan­é, některé potřebují psychiatri­ckou péči, končí jako bezdomovci a je u nich větší riziko kriminální činnosti. Nekritizuj­eme ústavy, viníkem je systém. První tři roky života dítě potřebuje především vřelé citové zázemí. Pokud je jedna sestra na pět miminek, nemá šanci reagovat na jejich potřeby,“uvedla předsedkyn­ě Výboru pro práva dítěte Klára Laurenčíko­vá Šimáčková. Česko je podle ní jednou z posledních čtyř zemí v Evropě, která ještě nezakázala umísťovat malé děti do ústavů.

Michaela Marksová má podle vládního usnesení do konce června navrhnout omezení možnosti umístit do ústavu dítě mladší sedmi let. Stejně tak má za úkol sjednocení služeb pro děti a jejich rodiny pod jeden resort. „Bez této shody se současným neutěšeným stavem nic neuděláme. Na Slovensku jsou mnohem dál,“poznamenal­a včera Marksová.

Stoupenci transformo­vané péče prosazují masivnější podporu náhradních rodin včetně přechodnýc­h pěstounů a směrování více peněz do prevence. „V současném systému není možná individuál­ní péče o malé děti,“poznamenal Michal Ďorď z nevládní organizace Vteřina poté.

Zástupci ministerst­ev školství a zdravotnic­tví se sice k transforma­ci péče hlásí, její sjednocení pod ministerst­vo práce a sociálních věcí však vnímají zdrženlivě.

Podle ředitelky odboru zdravotníc­h služeb ministerst­va zdravotnic­tví Martiny Novotné existují děti, které kvůli zdravotním rizikům jednoduše nemohou být umístěny v náhradních rodinách. „Devadesát devět procent dětí se během tří let vrací do biologické nebo náhradní rodiny, ale předtím projdou rukama odborníků, pediatrů, psychologů,“prohlásila Novotná.

Mezi oponenty plánovanýc­h změn se řadí například předseda odborné společnost­i sociální pediatrie František Schneiberg.

Citové zázemí znamená pro dítě nejvíc, říkají stoupenci změn v péči

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia