MF DNES

Kurdové touží montovat v Iráku traktory Zetor

Výrobce traktorů proniká na bývalé trhy, z nichž se před mnoha lety stáhl

- Jan Brož redaktor MF DNES

Nestává se často, aby člen zahraniční delegace navazující v Česku obchodní kontakty prokládal svou prezentaci osobními vzpomínkam­i na boj proti Islámskému státu. Ministr zemědělstv­í regionu iráckého Kurdistánu Abdulstar Madžíd si touto zkušeností prošel. Nyní, kdy jsou teroristé z jeho vlasti téměř vytlačeni, hledá ve světě partnery pro obnovu země.

Našel je podle svých slov minulý týden v Brně na Národní výstavě hospodářsk­ých zvířat a zemědělské techniky. „Na spadnutí je uzavření kontraktu se Zetorem,“prohlásil Madžíd. Nejvíce by si však přál, pokud by Zetor nastartova­l výrobu přímo v jeho vlasti. „Nejraději bychom byli, kdyby Zetor postavil montovnu přímo v Kurdistánu,“dodal kurdský politik.

Že Kurdové o výrobní závod Zetor opravdu hodně stojí, potvrzuje ministr zemědělstv­í Marian Jurečka. „Snaha Iráku a regionu Kurdistánu dostat zetory zpátky, případně je tam dokonce vyrábět, je obrovská. Za poslední tři roky jsem se s panem ministrem setkal třikrát a vždycky to byla jeho hlavní priorita,“říká Jurečka.

Jediný, kdo zatím zůstává spíše zdrženlivý, je společnost Zetor Tractors. Zástupci brněnského výrobce nejsou směrem k veřejnosti tradičně příliš sdílní. Potvrzují však, že jednání s Kurdy vedou.

„Projednáno bylo několik možných alternativ spolupráce. Vzhledem ke skutečnost­i, že jednání nadále pokračují, nebudeme poskytovat bližší informace,“uvedla ředitelka korporátní komunikace firmy Margaréta Víghová. Dodala však, že výstavba fabriky přímo v Iráku není v tuto chvíli příliš reálná.

Továrna v Iráku už fungovala

Pro Zetor by výroba v Iráku neznamenal­a zahájení, ale spíše obnovení dřívější letité spolupráce. Traktory z Brna se do Iráku vyvážejí od šedesátých let. V letech 1964 až 1990 se pak pod značkou Antar vyráběly přímo v iráckém městě Iskandaríj­a. Jednalo se o největší zahraniční výrobní závod firmy, ve kterém celkem vzniklo přes osmdesát tisíc traktorů.

I kdyby Zetor nakonec do Kurdistánu traktory vyrobené v Česku pouze vyvážel, nejednalo by se o jediný exotický trh, na nějž se společnost v poslední době vrací. Firma letos po sedmnácti letech obnovila export do africké Zambie, loni se vrátila do Myanmaru. Také v někdejší Barmě totiž až do roku 1985 fungovala vlastní výroba, která pokrývala trhy jihovýchod­ní Asie.

V rámci brněnského veletrhu navíc proběhla jednání s delegací z Angoly a zájem přichází i z dalších států, které v Česku nemají úplně nejlepší pověst. „Zetor na nás udělal velký dojem jak kvalitou, tak cenou,“prohlásil Atiqullah Nursat, prezident hospodářsk­é komory Afghánistá­nu.

Prioritou pro firmu však zůstávají trhy v Evropě a Severní Americe. Vedle navýšení prodejů má export do třetích zemí pro Zetor ještě tu výhodu, že může vyrovnat poptávku po zemědělské technice v letech, kdy v Evropě upadá.

Evropský trh totiž do značné míry určuje dotační politika Evropské unie. Největší nárůst prodejů zaznamenal Zetor v letech 2013, kdy vrcholilo minulé dotační období. Poté přišlo utlumení a pokles tržeb stejně jako zisku.

Konečné výsledky za loňský rok firma zatím nezveřejni­la. Už dříve však uvedla, že skončila v černých číslech. Plánovala vyrobit přes čtyři tisíce traktorů a utržit 4,1 miliardy korun. To byl oproti předloňsku nárůst o 400 milionů.

Ministr Jurečka věří, že traktory by nemusely být jediným tuzemským produktem agrárního obchodu, kterému se podaří prorazit na méně tradičních trzích. Přímé dodávky potravin jsou sice kvůli vzdálenost­em a náročné logistice méně pravděpodo­bné, právě v oblasti zemědělský­ch a potravinář­ských technologi­í však vidí velké možnosti.

„Bavíme se o dodávkách inseminačn­ích dávek, embryí, plemenných živých zvířat. Můžeme nabídnout minerální výživu či krmné doplňky. Například Angolané mají zájem o technologi­e pro pivovary a lihovary, bavili jsme se také o dodávkách sušeného mléka, případně technologi­í pro mlékárensk­ý průmysl,“dodal Jurečka.

 ?? Foto: Tomáš Hájek, MAFRA ?? Zisková výroba Čistý zisk brněnského výrobce Zetor Tractors předloni dosáhl 119 milionů korun.
Foto: Tomáš Hájek, MAFRA Zisková výroba Čistý zisk brněnského výrobce Zetor Tractors předloni dosáhl 119 milionů korun.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia