MF DNES

Česko nebude žalovat Němce za jejich mýto pro auta

-

Česká republika váhá, zda žalovat Německo kvůli jeho plánu zavést na dálnicích mýto pro osobní auta. Vláda zatím projednává­ní bodu odložila kvůli neúčasti ministra dopravy Dana Ťoka na včerejším jednání. Ťok je s prezidente­m Milošem Zemanem na pracovní cestě v Číně.

Ministerst­vo dopravy navrhuje počkat se žalobou na vyjádření Evropské unie. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by se však Česko nemělo vzdát šance se k žalobě připojit v budoucnu.

„Finální podobu německého návrhu ještě neposuzova­la Evropská komise, jejíž stanovisko je klíčové. Může totiž znovu otevřít s Německem řízení o porušení Smlouvy o fungování EU, nebo se přikloní k tomu, že německá úprava mýta evropská pravidla neporušuje. Pokud bychom měli podávat žalobu, stejně ji v prvním kroku musíme

„Pokud bychom měli podávat žalobu, stejně ji v prvním kroku musíme předložit Evropské komisi.“ministerst­vo dopravy

předložit Evropské komisi,“řekl mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold.

Důvodem sporu evropských zemí o zavedení mýta v Německu je skutečnost, že nový systém dálničních poplatků počítá s výraznými úlevami pro německé občany. V praxi by tak měli za tamní dálnice platit v podstatě jen zahraniční řidiči.

„U nás máme ten systém zavedený tak, že naši lidé, když platí dálniční známky, tak si to ze žádné daně odečíst nemohou. V Německu bude možnost si to z jedné německé daně odečíst. To z mého pohledu není úplně fér a není to úplně v pořádku,“uvedl Sobotka.

Němci na druhou stranu platí ze svých aut za provoz po silnicích mnohem vyšší daně než například Češi. Výše poplatků se odvozuje třeba od toho, kolik emisí jejich auto vypouští.

Německo chce zavést systém dálničních známek pro osobní auta, jejichž cena se bude odvíjet právě od toho, o jak ekologické auto jde. Maximální cena má být 130 eur ročně. (js, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia