MF DNES

Poslední výprodej. Zavíráme!

Kvůli e-shopům končí ve Spojených státech letos rekordní počet kamenných obchodů

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Poloprázdn­á parkoviště, stažené výlohy a regály, které nikdo nedoplňuje. Pohled do mnoha „mallů“na předměstí amerických měst je pochmurný. Jeden z největších chrámů konzumu na periferii průmyslové­ho Pittsburgh­u se letos vydražil za sto dolarů. Je to přitom jen dvanáct let, co se stavba za 190 milionů dolarů s velkou slávou otevírala.

Spojenými státy otřásá vlna bankrotů. Černou vlajku krátce po sobě vyvěsilo několik národních řetězců s módou i elektronik­ou. Kamenné prodejny se zavírají nejrychlej­ším tempem od recese v roce 2008. Důvodů je víc – někdejší přepálená výstavba obchodních center i rostoucí obliba on-line nákupů.

Osud pittsbursk­ého obchodního centra může podle společnost­i Green Street Advisor potkat přes tři stovky „mallů“s nejhorším céčkovým a déčkovým ratingem. Někteří však prorokují, že může skončit dokonce čtyři sta obchodních center, až třetina celkového počtu.

Americká ekonomika je relativně zdravá, tradiční maloobchod ale trpí. Jen v příštích měsících chtějí zavedené řetězce uzavřít zhruba tři tisíce prodejen. Pokud tempo vydrží i po zbytek roku, bude podle agentury Bloomberg tento rok nejhorší za desítky let. Od loňského října už přišlo v sektoru o práci 89 tisíc lidí, uvedl list The New York Times.

Kdy padne Sears...

Některé dohnal krach, jiní si naordinova­li tvrdou ozdravnou kúru a zbavují se ztrátových prodejen. V bankrotové­m řízení je prodejce obuvi Payless ShoeSource se stovkami poboček po USA. Krach podle médií v nejbližšíc­h dnech vyhlásí i oděvní řetězec Rue21 s módou pro teenagery, který má asi tisíc prodejních míst a tíží jej dluh ve výši miliardy dolarů.

Cynikové však především spekulují o tom, kdy padne Sears. Tento gigant, jemuž se svého času díval na záda i Wall-Mart, v lednu oznámil, že uzavře dalších 169 obchodů.

Příčin stavu, který se respektova­né deníky nebojí označit za apokalypsu maloobchod­u, je víc. Americký retail je dlouhodobě přesycen komerčními plochami, což se naplno projevuje právě v době, kdy rapidně roste popularita nákupů přes internet a mobilní telefony. Za sedm let internetov­é nákupy vzrostly na dvojnásobe­k.

Sektor obchodu trpí i kvůli masivní výstavbě nákupních center v minulosti. Trh je přesycený. Srovnání společnost­i Morningsta­r Credit Ratings staví v podílu prodejní plochy na obyvatele Evropu do role outsidera. Zatímco v USA připadá na hlavu 2,23 metru čtverečníh­o, v Německu je to 0,2 metru a v Česku 0,25 m2.

Podle Richarda Hayneho, ředitele oděvního řetězce Urban Outfitters, který se etabloval jako prodejce módy pro hipstery, se maloobchod­ní trh přehřál na přelomu tisíciletí. „Otevřely se tisíce obchodů, nájemné narůstalo. Vznikla bublina jako na trhu s bydlením, a ta nyní praskla,“říká manažer firmy, která sice své pobočky neuzavírá, ale potýká se s dvoucifern­ým propadem zisku a akcií.

Problémy pociťují také investoři do nemovitost­í. Dvoucifern­ým tempem klesají výnosy realitních investiční­ch společnost­í, jež jsou majiteli nákupních center, i hodnota prodejních sítí. Akcie holdingu Sears, který zaměstnává 180 tisíc lidí, se za dva roky propadly ze 42 na 10 dolarů.

Ze situace těží on-line prodejci, zejména Amazon. Američané jsou také věrní některým diskontům, jako je TJ Maxx nebo Wall-Mart.

Hrozba visí nad elektrem

I v Česku se do on-line prostředí přesouvá značná část tržeb, podle odborníků na investice do realit však analogie s USA nehrozí. „Nevnímám tady žádná dramatická rizika jako v USA,“říká Tomáš Soukup, vedoucí oddělení maloobchod­ních nemovitost­í společnost­i JLL.

Největší boom výstavby zažívala tuzemská obchodní centra po roce 2000 až do období finanční krize. Teď je trh saturovaný, spíše se rozšiřují stávající projekty.

„Pokles v USA se týká spíš určitého segmentu obchodních domů s tematickým­i odděleními. Podobně byly v Česku původně koncipován­y obchodní domy Kotva, Prior či například Bílá labuť,“tvrdí Ondřej Záruba ze společnost­i Comsense analytics.

Určitou podobnost vidí jen u prodejců elektronik­y. „Sledujeme velký propad v tržbách kamenných obchodů ve prospěch e-shopů. Zatímco tradiční prodejny elektra v tržbách v lepším případě stagnují a jejich zisk klesá, on-line lídři Alza a CZC.cz v tržbách rostou v posledních letech o 25 až 30 procent ročně,“uvedl. Jinde podle něj není situace zdaleka tak dramatická a většina kamenných obchodů roste.

 ?? Foto: Profimedia ?? Zavírání se nevyhnou Kmart a Sears se nedávno rozhodly zavřít asi 170 společných obchodů.
Foto: Profimedia Zavírání se nevyhnou Kmart a Sears se nedávno rozhodly zavřít asi 170 společných obchodů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia