MF DNES

Amazon je na cestě stát se největší firmou světa

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Kde jsou poražení, měli by být i vítězové. V americkém maloobchod­ě se jím zdá být e-shop Amazon. Zdaleka se přitom zatím nedá říci, že by největším kamenným obchodům mohl konkurovat obratem. Síť Walmart loni prodala zboží za 486 miliard dolarů, kdežto obrat Amazonu nebyl ani třetinový. A to se do něj u amerického e-shopu počítá třeba i cloudový byznys, v němž je na špici.

Zavedenějš­í konkurenci ale Amazon překonává v ukazateli růstu. Zatímco Walmartu mezi lety 2015 a 2016 vzrostl obrat o 0,8 procenta, Amazon utržil o 27 procent víc.

Cestu, kterou urazil od roku 1994 ze své garáže zakladatel obchodu Jeff Bezos, tak velkoryse oceňují investoři na burze. Jak uvádí Fortune, tržní hodnota Amazonu je vyšší než součet hodnot nejen Walmartu, ale i dalších velkých řetězců Costco a Target.

Ačkoli zatím činí „jen“460 miliard dolarů a zaostává za Applem, Googlem a Microsofte­m, někteří analytici vidí valuaci mnohem výše. Ross Sandler z banky Barclays míní, že Amazon bude první firmou světa, která překoná bájnou hodnotu bilionu dolarů. „Nejde o to, zda, ale kdy se to stane,“tvrdí optimistic­ky.

Amazon je největší internetov­ou firmou, která přežila splasknutí on-line bubliny (Google tehdy teprve začínal). Za svou pozici ale nevděčí jen rozvoji internetu, ale i vlastnímu propracova­nému systému logistiky. Právě v automatiza­ci všech článků přepravy zboží teď mnozí vidí budoucnost Amazonu. Někde nahrazuje skladníky roboty, hovoří o dronech. Podle magazínu Wired bude ale trumfem spíš „uberizace“náklaďáků a poté nasazování kamionů bez řidiče.

Ještě dřív, než Amazon dorovná Walmart v obratu, nejspíš také jeho majitel předežene Billa Gatese na pozici nejbohatší­ho člověka planety. Z druhé pozice na něj teď podle Bloombergu ztrácí už jen necelé čtyři miliardy dolarů. A stejně jako v případě souboje s Walmartem, i v tomto ohledu roste Bezos mnohem rychleji než jeho tradičnějš­í rival.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia