MF DNES

Sobotka podlehl touze vyhrát 10:0

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Bohuslav Sobotka to má tak: obvykle je nemastný neslaný, nepevný v kramflecíc­h, mistrně ustupuje z názorů a otáčí o 180 stupňů... Ale jednou za čas, když ho zrovna kolo dějin vynese do nějaké silnější pozice, se z něho stane nekompromi­sní mstitel. Viděli jsme to už vícekrát, třeba když po tzv. lánském puči, který vinou amatérismu svých oponentů ustál, trval na zadupání všech aktérů do země. I za cenu toho, že si tím ve straně vyrobí silnou opozici.

Včerejší veto, které udělil nominantce na funkci ministryně financí Aleně Schillerov­é, je ze stejného ranku. Politická krize se nečekaně stočila směrem, že premiér nyní tahá za delší konec provazu. Kompromisy, které nabízel ještě před pár dny, už neplatí, teď naopak tlačí drsně na pilu. Andrej Babiš už pochopil, že každý den, o který se krize bude protahovat, hraje proti němu – a couvá. Souhlasí se svým odchodem z vlády a nabízí za sebe svou nestranick­ou náměstkyni. Sobotkovi to ale nestačí, teď chce všem ukázat ramena.

Argumenty, jimiž odmítá do čela financí Schillerov­ou i ekoministr­a Richarda Brabce, jsou průhledné. Schillerov­á že má blízko k Babišovi? Brabec že kdysi pracoval v Agrofertu? Co je to za novinky v koaliční smlouvě, nad nimiž včera žasli i Sobotkovi jindy poslušní lidovci? Co ty novátorské podmínky otočit také na ČSSD? Nemají snad ministři vnitra či zahraničí blízko k premiérovi? A nepracoval Sobotka pro neblaze proslulou kancelář Radka Pokorného? Nebo ministr Ludvík pro farmaceuti­cké firmy? Nevystudov­al ministr Chovanec práva za devět měsíců?

Motivace je zřejmá. Jednak se Babišovi pomstít za všechna minulá příkoří, udělat z něho poníženého školáčka. Anebo dokonce hnutí ANO úplně připravit o strategick­ý resort financí, protože Babišův nástupce tam narýsuje státní rozpočet i pro příští vládu.

Další vývoj je nepředvída­telný. Spolkne Babiš urážku a přijde s dalším jménem? Kam až se nechá tlačit prezident Zeman? Sobotka by měl vědět, že kdo chce v politice vítězit 10:0, ten snad vyhraje nějakou tu bitvu, ale nevyhrává války. V politice je totiž úspěchem výhra 7:3 nebo 6:4, často i remíza 5:5, a nezřídka dokonce šetrná prohra 4:6. Mirek Topolánek, který chtěl také kdysi svého rivala Vlastimila Tlustého zadupat do země 10:0, až přišel o vládu, by mohl vyprávět...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia