MF DNES

Ceny bytů i nájmů v Praze stále stoupají

-

● Podle analýzy Institutu plánování a rozvoje (IPR) pražské byty druhý rok po sobě prudce zdražily. Nabídková cena za metr čtvereční meziročně stoupla o 14 procent.

● Tento vývoj nejvíce zasáhne ty, kdo chtějí za bydlení utratit nejméně. Deset procent nejlevnějš­ích

bytů totiž podražilo o 27 procent. ● „Za růstem cen stojí silná úroveň poptávky po bydlení v Praze a snižující se nabídka bydlení,“vysvětluje Marek Vácha z IPR. ● Z analýzy vyplývá, že výrazněji zdražily byty ve špatném stavu před rekonstruk­cí. Více rostly ceny bytů v cihlových činžovních domech než těch v panelácích. ● Tempo růstu cen se příliš neliší v různých částech města, meziročně bylo vyšší jen v jeho středu v blízkosti historické­ho jádra.

● Obdobná situace je i v případě nájmů. Mezi lety 2010 a 2014 bylo průměrné nájemné v Praze stabilní a pohybovalo se mezi 172 až 178 korunami za metr

čtvereční bez poplatků za domovní služby a energie.

● Na konci roku 2015 již nájemné stouplo na hranici 212 korun za metr čtvereční. Praha je tak stále regionem s nejdražším bydlením.

● Průměrná kupní cena bytu v Praze dosáhla v roce 2015 hodnoty 47 765 Kč za metr čtvereční, zatímco ve zbytku republiky šlo jen o 18 761 Kč. Nevyváží to ani vyšší průměrná mzda v metropoli.

● Zatímco Pražan s průměrným příjmem vydělává na koupi jednoho metru čtverečníh­o průměrného bytu 42 dní, v rámci celé republiky je k tomu zapotřebí jen 21 dní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia