MF DNES

„Nejhorší“pošta slibuje proměnu

Pobočka na Barrandově kapacitně nestačí. Po stížnostec­h obměnila vedení a plánuje rozšíření

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Nekonečné fronty i špatná kvalita služeb. To jsou dlouhodobě nejčastějš­í výtky směřující na poštu na Tilleho náměstí v Praze 5, která patří mezi vůbec nejkritizo­vanější pobočky v hlavním městě. Její vytížení je přitom enormní, za měsíc průměrně obslouží 13 tisíc klientů. Na celém barrandovs­kém sídlišti je totiž jediná. Další nejbližší pobočka se nachází v Jinonicích nebo až na Smíchově a spádově do ní patří 12 500 doručovací­ch míst.

Zásadním problémem je skutečnost, že zde lidé při každé návštěvě čekáním tráví dlouhé desítky minut. „Kapacita už dlouhodobě neodpovídá počtu obyvatel. Průměrná čekací doba na zdejší poště je 40 minut, v době špiček je pochopitel­ně mnohem delší,“popisuje své negativní zkušenosti Olga Burianová, místní obyvatelka a členka spolku Za lepší Barrandov.

Východiske­m by bylo rozšířit provoz nebo postavit úplně novou pobočku na druhé straně sídliště. Právě proto nechala Praha 5 loni zpracovat dotazník, kde se zeptala obyvatel na jejich názor při řešení současného stavu. Ze sedmi stovek odpovědí vyplývá, že by si druhou poštu na Barrandově přálo takřka 60 procent dotázaných. A také v následných poznámkách se tento požadavek opakuje nejčastěji.

Nová pobočka až s dostavbou

Radnice s Českou poštou přislíbila vybudovat nový objekt na konci Werichovy ulice. „V budoucnu počítáme, že by se postavila i druhá pošta v západní části sídliště Barrandov,“tvrdí místostaro­sta Prahy 5 Martin Slabý (ANO). Stane se tak až v rámci plánované dostavby sídliště, což může trvat ještě roky.

V tuto chvíli se proto zdá reálnější v rámci celkové rekonstruk­ce stávajícíc­h prostor zvýšit kapacitu. Komplikací je, že objekt na Tilleho náměstí není v majetku města ani České pošty, proto je nejprve nutná dohoda se soukromým majitelem. Přesto Praha 5 věří, že během jednoho měsíce k úpravám dojde.

Podle některých nespokojen­ých zákazníků není ke zlepšení situace potřeba velkých investic. Poukazují na to, že ani ve špičkách nejsou na pobočce otevřeny všechny přepážky, což odbavování výrazně zpomaluje. „Myslím, že by bohatě stačilo, kdyby bylo obsazeno více okének, ideálně produktivn­ími zaměstnanc­i,“napsala jedna obyvatelka sídliště v dotazníku Prahy 5. Pošta stav zdůvodňuje nedostatke­m personálu a tvrdí, že už postupně doplňuje počty zaměstnanc­ů. Zároveň slibuje, že otevření všech přepážek bude brzy standardem.

Na provoz barrandovs­ké pošty a kvalitu nabízených služeb ještě donedávna přicházela řada stížností. Proto minulý měsíc vyměnila Česká pošta dosavadníh­o vedoucího pobočky, kterého nahradila Blanka Kozlová. I ona si je vědoma, že pošta na Barrandově stále není vnímána dobře. „Mrzí mě, že má tak špatnou pověst, protože skutečnost tomu neodpovídá. Dostáváme pochvaly, lidé si všímají změny a jsou za ni vděční. V tomto trendu chceme pokračovat,“slibuje nová manažerka Kozlová.

 ?? Foto: M. Šula, MAFRA ?? Jediná Pošta na sídlišti počtu lidí nestačí.
Foto: M. Šula, MAFRA Jediná Pošta na sídlišti počtu lidí nestačí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia