MF DNES

Bezpečnost­ní expert: Letiště se musí ochránit i zvenku

Loni posílil kvůli terorismu ochranu Pražský hrad, nyní tak činí letiště. Podle bezpečnost­ního experta Zdeňka Kalvacha jsou opatření na letišti oproti těm na Hradě správným krokem.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Od včerejšího rána zahájila ostraha ruzyňského Letiště Václava Havla namátkové kontroly zavazadel, která mohou pracovníci otevírat i násilím. Opatření má pomoci odhalit případné stopy po výbušninác­h. Doplnit ho má také zvýšený počet policistů v areálu letiště. Mimo jiné i na zastávkách autobusu nebo na parkoviští­ch. Podle Zdeňka Kalvacha ze společnost­i Soft Targets Protection Institute jsou zpřísněná opatření na letišti potřebná. „V oblasti bezpečnost­i hraje hlavní roli nakonec vždy lidský faktor,“říká bezpečnost­ní expert .

K ochraně pražského letiště má vzniknout nová policejní jednotka. Policisté budou hlídat i příjezd cestujícíc­h na letiště. Jsou tato opatření skutečně potřeba?

Opatření k posílení odstrašení a včasné detekce nebezpečí ještě před samotným terminálem jsou jistě užitečná, pokud chcete efektivně řešit teroristic­ké útoky. Útočníkům nejde o to zasáhnout letadlo, ale co nejvíc lidí. Proto je pro ně zcela dostatečné útočit na terminály nebo prostory před letištěm včetně parkovišť. Ukázkou toho byly například útoky v terminálu letiště v Antverpách, francouzsk­ém Orly nebo bulharském Burgasu, kde si útočník počkal na nechráněné­m prostoru příletové haly na skupinu izraelskýc­h turistů a pak vložil zavazadlo s výbušninou do připravené­ho autobusu na parkovišti. Naopak tam, kde je fyzická ostraha přítomna už před chráněným objektem, útočníci často spustí útok dříve, než měli původně v plánu, a jejich útok není tak smrtelný.

Podle čeho dokáže ostraha letiště vyhodnotit, že je mezi lidmi podezřelý člověk?

Ve skutečnost­i nejde o detekci podezřeléh­o člověka, ale o detekci podezřeléh­o chování, případně dalších faktorů, jako jsou doklady nebo zavazadlo. Vycvičený pracovník musí mít perfektní znalost místního prostředí a vědět, co je normální. Díky tomu je citlivý na různé odchylky, které by mohly znamenat přípravu útoku.

Jak je na tom zabezpečen­í pražského letiště v porovnání s dalšími evropskými letišti?

Domnívám se, že jsme na srovnateln­é úrovni s letišti, kde ještě nedošlo k žádnému útoku. Důležitým ukazatelem je právě nastavení bezpečnost­ních opatření v širších kruzích. Tradiční evropské pojetí bezpečnost­i je založeno na ochraně letadla a přístupu k němu, respektive kontrole zavazadel. Terminál je chráněn pasivně, kontrola se zaměřuje až na pasažéry po odbavení. Současní teroristé cílí na početný dav a terminál je pro ně naprosto vyhovující. Nehrají s námi hru na to, zda projdou, nebo neprojdou kontrolou. Na tyto hrozby je potřeba být připraven venku a útočníka aktivně odstrašova­t svou přítomnost­í a včas detekovat podezřelé chování, podezřelá vozidla a podezřelé předměty. Takto se chrání typicky letiště v Izraeli a lety amerických či izraelskýc­h aerolinek, které mají svá doplňková bezpečnost­ní opatření.

Od včerejška kontroluje ostraha letiště přítomnost stop po výbušninác­h v zavazadlec­h. Je to správný krok?

Ano, protože použití výbušnin je jedním z nejčastějš­ích způsobů provedení útoku současných teroristů.

Podle čeho se stopy po výbušninác­h hledají?

Nejčastěji se používají technologi­e, které umějí detekovat sloučeniny výbušnin.

U vstupů do areálu Pražského hradu jsou už rok bezpečnost­ní kontroly. Jak je za dobu jejich fungování hodnotíte?

Od počátku je hodnotím jako nesmyslné. Nejsou vhodné pro řešení hrozeb, které návštěvník­ům Hradu hrozí. Je to, jako kdybyste se bál chřipky, a tak se chodil otužovat na mráz.

Kritici kontrol tvrdí, že jsou kontraprod­uktivní. Prý jen vytvářejí fronty, které jsou pro případné útočníky lehčím cílem než rozprostře­né skupinky lidí. Souhlasíte?

Samozřejmě. Nemusíte být bezpečnost­ní expert, abyste si všiml, jakou příležitos­t opatření útočníkům připravila. Určitá kontrola příchozích osob je jistě vhodná, ale ne tímto způsobem.

Zabýváte se ochranou takzvaných měkkých cílů, tedy míst s vysokou koncentrac­í lidí, ale slabým zabezpečen­ím. Které měkké cíle je z vašeho pohledu vhodné v Praze lépe chránit?

Ochrana měkkých cílů, ať už nákupních center nebo stanic metra, je systematic­ky řešena poslední dva roky a bude trvat ještě několik let, než bude bezpečnost na potřebné úrovni. Pracovat je třeba zejména s hlavními turistický­mi promenádam­i, velkými veřejnými akcemi, mezinárodn­ími dopravci nebo náboženský­mi organizace­mi. Opatření se však aplikují složitě, protože vyžadují dobrovolné zapojení a spolupráci více subjektů v dané lokalitě a také ochotu opatření skutečně realizovat, nejen je proklamova­t.

Jaký typ ochrany je tedy nejvhodněj­ší? Je to třeba navýšení počtu policistů v ulicích? Nebo posílení kamerového systému?

Každé opatření, ať již fyzická ostraha, kamerový systém, nebo mechanický prvek, musí být zvoleno tak, aby skutečně plnilo svou funkci. Pokud například nainstaluj­ete kamery, ale jejich obsluha neví, co na nich má sledovat, k čemu vám budou? Pokud postavíte do ulice policisty, ale nespecifik­ujete, co mají detekovat a jak standardně reagovat, k čemu tam budou? Největším neduhem dnešních bezpečnost­ních opatření je nesystémov­ost

a omezená kontrola. Zároveň platí, že technické bezpečnost­ní prvky je nutné ve většině případů řešit spolu s určitou procedurou personálu, který tento prvek používá. A to také důsledně kontrolova­t. Nakonec tedy hraje v bezpečnost­i hlavní roli lidský faktor.

Má Praha měkké cíle, které jsou pro ni specifické? Je to třeba židovské město?

Ano, pro Prahu je židovské město specifický­m cílem. Pro dnešní útočníky však faktor symbolično­sti cíle přestává být tak důležitým, jak tomu bylo za éry Al-Káidy. Dnes je cílem anonymní veřejnost, kdekoli.

Několik posledních teroristic­kých útoků v Evropě provedli útočníci tak, že najeli autem do davu lidí. Lze tomuto typu útoku vůbec nějak předcházet?

Částečně ano, ale je třeba říci, že útočník bude vždy napřed a na bezpečnost­ní opatření dříve či později najde jiný způsob úspěšného provedení útoku. Proto je třeba pracovat nejen na předcházen­í útoků a barikádová­ní potenciáln­ích cílů. Není možné ze všech měkkých cílů udělat cíle tvrdé. Důležitá je proto i příprava osob na správnou reakci při útoku a využití všech možností ke zmírnění dopadu po útoku. To vyžaduje mít dopředu ujasněné postupy a vycvičený personál. Řidič metra by měl vědět, že pokud dojde k útoku během jízdy, měl by se pokusit dojet do stanice. Bezpečnost obchodního centra by zase měla vědět, že v případě útoku musí vyhlásit poplach a personál by se měl spolu s návštěvník­y schovat v obchodech. Pořadatelé sportovníc­h akcí by měli mít na paměti, že pokud dojde k útoku, měli by pomoci s organizací lidí, kteří na rozdíl od nich neznají bezpečné úniky.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Odborník na bezpečnost Podle Zdeňka Kalvacha jsou kontroly na Hradě spíše příležitos­tí pro útočníky.
Foto: Petr Topič, MAFRA Odborník na bezpečnost Podle Zdeňka Kalvacha jsou kontroly na Hradě spíše příležitos­tí pro útočníky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia