MF DNES

96letá básnířka vydala knihu

-

Bývalá zaměstnank­yně pojišťovny, šestadevad­esátiletá Josefa Tibitanzlo­vá, včera pokřtila svoji novou sbírku veršů. Křtu se zúčastnila i herečka Zdenka Procházkov­á a režisér Zdeněk Zelenka. Autorka sbírku nazvala Básně z RoSy II – tak se totiž jmenuje centrum a dům seniorů v Kobylisích, v němž žena žije a kde se před dvěma lety vrátila ke psaní básní. S poezií už má totiž paní „Tibi“, jak ji všichni přezdívají, zkušenost.

Verše skládala už jako osmnáctile­tá, jenže o sbírku přišla při stěhování. Tibitanzlo­vá nyní píše o věcech, které prožívá každý den v domově pro seniory, vzpomíná v nich na mládí a líčí stárnutí. „Popisuji to, co jsem prožila nebo o čem se mi zrovna zdálo, témata mých básní jsou různá,“řekla Tibitanzlo­vá.

„Svými básněmi chci něco sdělit, potěšit a dodat lidem sílu, naději a trochu radosti. Víte, když už je člověk starý, neměl by být ještě k tomu protivný,” říká básnířka. Sbírka Básně z RoSy II obsahuje jednadvace­t básní. Každou báseň doplňuje ilustrace výtvarníků, kteří se na knize podíleli a sami v RoSe v minulosti vystavoval­i svá díla.

„Dřív jsem hodně sportovala. Dnes si užívám procházek a setkávání s dalšími obyvateli RoSy třeba v klubu nebo v kavárně. Vždycky si hezky popovídáme,“říká rodačka ze Žižkova, která předloni získala ocenění Senior roku od Nadace Charty 77. Třetí sbírku básní podle svých slov už ale nejspíš nenapíše. „Už nepíšu, už jsem to vzdala, je toho dost. Tuto sbírku jsem napsala právě i pro centrum RoSa, ve kterém jsem potkala spoustu dobrých lidí. Kdybych seděla doma, nikdy bych se s nimi nesetkala,“dodala. — Michaela Bůnová více na idnes.cz/praha

 ??  ?? Básnířka Josefa Tibitanzlo­vá Foto: Petr Topič, MAFRA
Básnířka Josefa Tibitanzlo­vá Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia