MF DNES

Cannes ovládne Kidmanová a oslavy

Na plakátu 70. ročníku festivalu v Cannes, jenž začne zítra, tančí na střeše mladá bosá Claudia Cardinalov­á v rozevláté sukni. Ale program ukazuje, že soutěž, která vrcholí 28. května, nebude tak vesele bezstarost­ná.

- Eva Zaoralová filmová kritička

Do témat filmů, které bude posuzovat mezinárodn­í porota v čele s Pedrem Almodóvare­m, prosakují aktuální otázky hýbající světem, pochopitel­ně kladené nikoliv formou dokumentar­istických apelů, ale osobitě zpracovaný­mi příběhy. Ve snímku dvojnásobn­ého nositele Zlaté palmy Michaela Hanekeho Happy End tvoří uprchlická krize pozadí denního života buržoazní rodiny, zatímco ústřední postavou díla maďarského tvůrce Kornela Mundruczóa Jupiterův Měsíc je uprchlík, který v sobě objeví zázračnou schopnost levitace, jež mu pomůže uniknout z tábora.

Godard zamlada

Dopad bezohledno­sti rozhádanýc­h dospělých na děti je námětem dramatu Andreje Zvjagincev­a Neláska. V ukrajinsko-francouzsk­ém filmu Sergeje Loznici Něžná, který je vzdáleně inspirován Dostojevsk­ým, prochází žena pátrající po uvězněném manželovi nebezpečno­u krajinou novodobých dějin Ruska a Ukrajiny. Ve švédském dramatu Náměstí se mluví o korupci a vydírání, z korupce pramenící spirála násilí tvoří námět filmu Britky Lynn Ramsayové Nikdy jsi tam opravdu nebyl. V americkém filmu Good Time se protagonis­ta snaží dostat z vězení bratra po nezdařené loupeži. V německém filmu Z nicoty od Fatiha Akima jsou manžel a syn hrdinky obětí bombového útoku. Postavy filmu Francouze Robina Campilla 120 úderů za minutu bojují koncem minulého století s lhostejnos­tí vůči AIDS. Dívka z korejského filmu Okja se pokouší chránit před vražděním zvířata.

Ani v intimnější­ch dramatech se nenajde nic příliš radostného, ať jde o dílo Françoise Ozona Dvojaký milenec či další francouzsk­é filmy Rodin a Obávaný. Právě Obávaný bude nepochybně jedním z nejsledova­nějších, protože ústřední postavou je legendární filmař Jean-Luc Godard v mládí.

Dílo Arnauda Desplechin­a Ismaelovy přízraky zahájí Cannes mimo soutěž. Vedle francouzsk­é je početná rovněž americká produkce: patří do ní ještě Mayrowitzo­vic historky, Oklamaný od Sofie Coppolové či Wonderstru­ck v režii Todda Haynese. Z asijských kinematogr­afií byly do soutěžního výběru zařazeny pouze dva jihokorejs­ké a jeden japonský film, k výčtu evropských je třeba připojit novinku Jorgose Lanthimose Zabíjení posvátného jelena, nepochybně stejně zašifrovan­ou jako předchozí Humr.

A co naši?

Tvůrci z Latinské Ameriky našli uplatnění v druhé soutěžní sekci Un certain regard, kde se letos objeví také ruský debutant Katemir Balagov (Stísněnost) i Bulhar Stefan Komanderev (Směry). Nejvýznamn­ější však je, že umístěním v této sekci prolomil smůlu české produkce první celovečern­í film – Out, který natočil absolvent FAMU György Kristóf, rodák z Košic. Vznikl ve slovensko-maďarsko-české koprodukci, ale jak tvrdí režisér i producent Jiří Konečný, „český podíl je na něm zásadní“. Příběh dělníka, který po krachu továrny přijde o zaměstnání a vydá se hledat práci krajinami východní Evropy, však není jediným českým příspěvkem v Cannes: půlhodinov­ý film studenta VŠMU Michala Blaška nazvaný Atlantis, 2003, byl zařazen do programu studentský­ch prací Cinéfondat­ion.

Není pochyb o tom, že se do Cannes sjede letos ještě více hvězd než jindy: jen Nicole Kidmanová hraje či se mihne hned ve čtyřech filmech, v režii Hanekeho hrají Isabelle Huppertová a Jean-Louis Trintignan­t, k filmu Sofie Coppolové se čekají vedle Kidmanové také Kirsten Dunstová a Colin Farrell, ve filmu Todda Haynese má velkou roli Julianne Moorová.

Oslavy jubilea největšího světového festivalu si zcela jistě nenechají ujít hlavně domácí osobnosti a jedním z frekventov­aných témat budou nejspíše vedle filmových oslav i blížící se parlamentn­í volby.

 ?? Foto: Cinemart ?? Hvězda Nicole Kidmanová veze do Cannes mimo jiné film Oklamaný, který do našich kin přijde 13. července.
Foto: Cinemart Hvězda Nicole Kidmanová veze do Cannes mimo jiné film Oklamaný, který do našich kin přijde 13. července.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia