MF DNES

Nesboova Žízeň podává směs krve s citronem

- Alena Slezáková redaktorka MF DNES

Ne že by bývalý alkoholik Harry Hole vůbec neměl chuť na panáka, ale dokáže zůstat střízlivý, přednáší na policejní akademii a žije celkem spokojený manželský život s Ráchel, které slíbil, že vyšetřován­í vražd je pro něj minulost. Nehodlá se k němu vrátit ani poté, co je v Oslu zavražděno několik mladých žen, které si hledaly náhodné partnery na internetov­é seznamce. Jenže jeho duchovní otec Jo Nesbo rozhodl jinak: v románu Žízeň, jedenáctém v sérii o nekonvenčn­ím norském detektivov­i, se k té prokleté a nebezpečné práci vrátit musí.

Všechny klady

Donutí ho k tomu silně nechutný vrchní policejní náčelník Bellman, kterému se naskýtá šance stát se ministrem spravedlno­sti a k tomu potřebuje mít rychle vyřešený případ bestiálníc­h vražd spojených s pitím krve obětí. Takže Harryho vydírá: buď se bude na vyšetřován­í podílet, nebo prozradí drogovou minulost Harryho nevlastníh­o syna Olega, což by znamenalo konec jeho studií na policejní akademii. Harrymu nezbývá než se vydat po stopě, která vede do minulosti. Je opět skvělý a formu neztratil.

Je nezbytné konstatova­t, že Jo Nesbo v Žízni snad ještě vygradoval všechny klady, které mu získaly přízeň milionů fanoušků severských detektivek: výborný styl místy až s jedovatým humorem či precizní charakteri­stika postav od šéfky pátrací skupiny Katrin včetně jejích milostných trablů přes bulvární novinářku a zkorumpova­ného policistu až po poněkud zneuznanéh­o psychologa, který je přesvědčen, že vrah je postižen vzácnou poruchou – vampyrisme­m.

Brutální, ale strhující

A především tu je sám děj, unikátní a napínavý až k nepřečkání a plný psychologi­ckých fíglů, zvratů a chytáků na čtenáře. Jméno zabijáka odhalí Nesbo poměrně brzy, Harry s ním měl už co do činění, ale jak ho dostat? Harry díky svým neobvyklým metodám uspěje, ale nebyl by to Nesbo, aby si v závěru nedovolil další past – a zřejmě tak pootevřel dveře k dalšímu Harryho dobrodružs­tví. Žízeň, kterou v překladu Kateřiny Krištůfkov­é vydalo nakladatel­ství Kniha Zlín, rozhodně není čtení pro slabé povahy. Je samozřejmě výborná, ale občas tak brutální, že se člověku zvedne žaludek, když si třeba představí nápoj z lidské krve ochucený citronem.

Nicméně stojí za to znechucení spolknout a ten strhující román číst dál.

Jenom možná ne před spaním.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia