MF DNES

Antuka, Rafovo panství

Rafael Nadal neporazite­lný .Na antuce nyní nemá rivala, navíc mu pro Paříž vypadl věčný sok.

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Fotbalový hezoun Cristiano Ronaldo se dobře bavil, když jeden hodně výjimečný fanoušek Realu Madrid znovu potvrzoval, že oranžová říše má jediného vládce.

Rafael Nadal, který ve fotbale ze srdce fandí Ronaldovu klubu, v tu chvíli v domácím prostředí v Madridu drtil Novaka Djokoviče. V semifinále jej před Ronaldovým­a očima pokořil 6:2, 6:4, ve finále pak přetlačil Rakušana Thiema a radostně vyprávěl: „Poslední dny jsou opravdu parádní, dosáhl jsem na mnoho úspěchů. A vyhrát doma, to je pokaždé ještě výjimečněj­ší.“

Zvlášť když si pro trofej kráčí v botách ušpiněných od antuky.

Povrch vyráběný obvykle z rozdrcenýc­h cihel či střešních tašek ztělesňuje Nadalovu říši, je jeho oranžovým královským pláštěm. V Madridu dosáhl na 52. antukový titul (celkem jich má 72), všechny tři letošní jsou rovněž z antuky.

V roce 2017 na ní vyhrál všech patnáct zápasů. Dominuje. Osu Monte Carlo – Barcelona – Madrid dopsal bez jediného škobrtnutí, po antuce klouže ladně jako zamlada. V Římě teď bude útočit na další úspěch.

Není třeba být tenisovým analytikem, aby bylo jasno: od příštího víkendu bude v Paříži na druhém grandslamu sezony jasným favoritem. Navíc vše „zavání“hezkým jubileem, neboť Nadal na French Open vyhrál dosud devětkrát a letos na desátý triumf rozhodně má.

„Moc se toho pro mě nemění. Cítím, že jsem schopný dosahovat svých cílů, tedy triumfovat na důležitých turnajích,“uvedl Nadal jako čerstvá žebříčková čtyřka. Čemuž mimochodem nepřikládá prazvláštn­í důraz: „Pokud chcete uspět na Roland Garros, nezáleží na tom, jestli vám patří první, čtvrtá, nebo pátá pozice. Potřebujet­e jedinou věc – hrát opravdu dobrý tenis.“

Touché! V žebříčku sice nad ním stále je i třetí Stan Wawrinka, jenže s letošní nijak oslnivou bilancí 16–7. Ta se velmi podobá číselnému vyjádření aktuální výkonnosti druhého Novaka Djokoviče a prvního Andyho Murrayho (viz box).

Jen jeden muž zbýval: Roger Federer. Tak jako Španěl loni bojoval se zraněními, proto oba začali rok 2017 relativně vzadu. Federer je dokonce ještě lepší, navíc třikrát úspěšný ve vzájemných kláních.

Jenže taky si od antuky dal pauzu, aby z ní včera večer v nečekaném prohlášení učinil dokonce kompletní absenci. „Je mi to líto. Ale pracoval jsem opravdu tvrdě a cítím, že pro moji budoucnost je nejlepší vynechat celou antukovou sezonu a soustředit se na trávu a pevný povrch,“uvedl na svém webu.

To, co vypadalo tak lákavě, tedy skok rovnou na pařížské kurty, se Švýcarovi a jeho týmu rozleželo v hlavě. Kurážná sázka na jednu (oranžovou) kartu zaváněla potížemi. Rizikem. „Hrát na antuce jeden jediný turnaj se nám nezdálo být v nejlepším zájmu jak mého tenisu, tak mého těla,“doplnil Federer. Titán Rafa tedy stojí osamocen. Když vyhrál v Monte Carlu oranžový titul číslo 50, předčil dosavadníh­o rekordmana Open éry Guillerma Vilase. „Gratuluju ti! Bylo pro mě poctou tohle představen­í sledovat,“vzkázal mu na Twitteru 64letý Argentinec. „Opravdu jsi na mě udělal dojem.“

Nenasytnos­t Nadal potvrdil obratem při španělské misi v Barceloně a v Madridu. Ani „sladkých padesát“mu nestačí. Na antuce řádí.

„Je to neuvěřitel­né, co?“říkal. „Užívám si, že můžu zase hrát tenis a moje zdraví je v pořádku.“

Jeho největší a celokariér­ní rival se možnosti vyzvat krále dobrovolně vzdal. Když se kurty rozzáří oranžovou, Rafael Nadal ožívá. A možná i tenhle žár a vášeň donutily Federera, aby sklonil zrak.

 ??  ?? Slastná euforie Rafael Nadal vyhrál letos na antuce všech 15 utkání. Foto: AP
Slastná euforie Rafael Nadal vyhrál letos na antuce všech 15 utkání. Foto: AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia