MF DNES

Trenéři, proč neumím udělat poslední krok?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Ičaroděj by měl problém, aby bez váhání odpověděl na otázku, kdo bude mistrem fotbalové ligy. Věštil by snad z karet? Podle hvězd? Z kávové sedliny? „O titulu rozhodne hlava a do té nevidíme nikomu, kdo o svých pocitech nechce mluvit,“říká trenér Žižkova David Vavruška, který pracuje i jako mentální kouč.

„Jak můžu vědět, co se děje v hlavě útočníka, když z metru přestřelí branku? Musí mi to popsat, musí se svěřit,“přidává se Michal Kosmál, který v Opavě cepuje brankáře a zároveň pomáhá s mentálním tréninkem. I jeho práce pomohla druholigov­ému klubu do zítřejšího finále poháru, proto není od věci si Kosmála poslechnou­t: „Buď můžete jít úspěchu naproti, nebo od výzvy utíkat. Kdo o tom rozhodne? Osoba, s níž jste nejčastěji, čili vy sám. Pokud to neumíte, je váš výkon otázkou náhody a toho, jestli se dobře vyspíte. Na to nelze spoléhat, musíte se umět naladit.“

Jak jsou asi naladěné Slavia a Plzeň, které se předhánějí v překvapivý­ch ztrátách. Na týmy působí únava, nervozita i strach z mimořádné mety, ke které se blíží.

Dlouho byla na forhontě Plzeň, jenže v minulých čtyřech kolech získala jen pět bodů, což darovalo výhodu Slavii, která si šlape po štěstí.

Jistě, v sobotu může slavit titul, ale může dál klopýtat. Je před námi předposled­ní kolo! „Vedeme o dva body a v takové situaci není na místě srážet hráče, že neumějí kopat. Roli hraje psychika, tlak je větší,“přiznal slávistick­ý trenér Jaroslav Šilhavý.

Tlak je takový, že by si hráči měli uvědomit, o co se hraje. Přiznat si a pojmenovat problém. Proč se mi stávají chyby, které běžně nedělám? Co mě svazuje? Co se mi děje v hlavě? „Není to všelék, ale aspoň se vám částečně uleví. Vraťte se k aspektům, které vás dovedly pod vysněný cíl. Věřte ve vlastní síly. Ne náhodou hrajete ligu. Ne náhodou hrajete o titul,“radí Vavruška.

Nejtěžší bývá právě poslední krok. Však se podívejte na suverény z Juventusu Turín: už mají dva týdny natisknutá vítězná trika, jenže tápou. V neděli jim stačil bod, leč prohráli s AS Řím. „Spali jsme,“uznal kouč Allegri.

Dál se nepochybuj­e, že si Juventus titul pojistí, ale vzpomeňte si, jak se nedávno věřilo Plzni. Měla náskok a hlavně hromadu zkušeností, aby si pohlídala zlatý hattrick. Jenže trumfy předala Slavii. Hráči nám možná po sezoně přiznají, že chtěli víc bojovat a rychleji běhat, jenže nohy je neposlouch­aly. On je totiž brzdil jeden takový detail – hlava.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia