MF DNES

Muž z ANO, který Babišovi nejde na ruku

Ivan Pilný má pověst stranickéh­o kverulanta. I proto se zřejmě stane ministrem

- Zuzana Kubátová Ondřej Leinert

Pro Babiše je Ivan Pilný do čela ministerst­va financí vlastně ideální kandidát.

Má životopis ostřílenéh­o manažera, který řídil jak velké firmy, tak menší podniky. Byl jedním z prvních propagátor­ů moderních technologi­í u nás. Na bývalého byznysmena se těší slušné popularitě i mimo byznysovou komunitu. Před časem se stal jednou z tváří televizní reality show Den D, vydal několik knih s tituly jako Pracoval jsem pro Gatese, léta psal své Glosy postaršího technokrat­a do časopisu Euro. Pilný má navíc pověst nekonformn­ího muže s vlastním názorem, který se občas neváhá vymezit i proti kolegům z hnutí ANO.

Zároveň u něj nehrozí, že se z něj stane neřízená střela, která by v politice začala hrát příliš samostatno­u roli, zcela nezávislou na Babišovi. Revoluci na ministerst­vu financí rozhodně rozjíždět nebude. Na to je dvaasedmde­sátiletý Pilný příliš zkušený.

Pilný „kverulante­m v ANO“

Že nemá zapotřebí ve svém postavení rozehrávat mocenské hry, ukázal už na sněmu ANO před dvěma lety. Tehdy jako jediný účastník hladce probíhajíc­ího dvoudenníh­o zasedání dal hlasitě najevo, jak ho štve, že se jeho spolustran­íci o nic nezajímají a na akci přijeli jen odhlasovat zvolení Babiše do čela hnutí.

„Někteří lidé asi nemají potřebu se na nic ptát, nemají názor, mají jen ty ambice,“říkal.

Novinářům navíc vylíčil, jak za ním přišla tehdejší místopředs­edkyně a šedá eminence hnutí Radmila Kleslová a nabídla mu podporu při kandidatuř­e do vedení ANO výměnou „něco za něco“. Pilný dal najevo, že se mu takové praktiky nelíbí, a spolustran­íci ho tehdy vyzvali, aby veřejně vysvětlil, proč má potřebu tyto vnitřní záležitost­i vytahovat.

Že má svoji hlavu, si všímají i jeho kolegové ze Sněmovny, ve které je předsedou hospodářsk­ého výboru. „Rozhodně bych ho neoznačil za někoho, kdo by v ANO dělal, jen co mu Babiš řekne,“říká Jaroslav Foldyna z ČSSD. „Co se týče jeho kompetencí ve finanční oblasti, to posoudit neumím. Ale považuji ho za seriózního a slušného člověka z IT prostředí,“dodává.

Šéf Microsoftu i Telecomu

Pilného profesní životopis je nabitý atraktivní­mi adresami. Byť začíná až po sametové revoluci. Z jeho působení před listopadem 1989 uvádí jen to, že vystudoval elektrotec­hniku na ČVUT.

Hned počátkem 90. let se stal prvním českým šéfem Microsoftu a řídil vstup dnešního nadnárodní­ho gigantu na český trh, postupně se stal ředitelem česko-slovenské pobočky a za jeho éry zaznamenáv­ala tato firma na středoevro­pském trhu vůbec největší růst. „Nebylo to tak úplně zásluhou Pilného, šlo spíš o objektivní okolnosti,“říká publicista Petr Koubský, specializu­jící se na IT. Pilný u Microsoftu pracoval v době, kdy se mezi českými uživateli rozjížděl internet a prodeje počítačů zaznamenáv­aly meziroční růsty kolem 30 procent. Těžko si pro technologi­ckého manažera představit šťastnější dobu. Pilný po šesti letech Microsoft opustil, věnoval se poradenstv­í, do manažerské funkce naskočil znovu v roce 2000, dva roky pak dělal generálníh­o ředitele tehdy ještě státního Českého Telecomu. Měl za úkol fakticky monopolníh­o telekomuni­kačního operátora připravit na privatizac­i. I tady působil v přelomové době. Ještě pár let před Pilného příchodem čekaly české domácnosti na telefonní přípojku deset i patnáct let. Na sklonku Pilného angažmá měly telefon tři čtvrtiny domácností a Češi se navíc začali hojně vybavovat mobilními telefony. Pilný v Telecomu zůstal jen dva roky a z firmy odešel ještě před jejím prodejem španělské Telefónice, podle Koubského ale splnil roli krizového manažera, kvůli které ho stát do firmy poslal. Pilný tehdy státního operátora vyměnil za soukromého poskytovat­ele telekomuni­kačních služeb eTel a stal se mimo jiné ostrým kritikem tehdejšího vedení Českého telekomuni­kačního úřadu, který podle něj zbytečně bránil rozvoji volného trhu v oboru a chránil monopol státního molochu.

Později Pilný vystřídal několik dalších IT společnost­í a věnoval se také digitální osvětě a propagaci moderních technologi­í, založil třeba obecně prospěšnou společnost Pracujme chytřeji.

Muž se svérázným humorem

V branži má dobrou pověst. „Jeho jméno k němu sedí,“říká Koubský. „Je extrémně až úporně pracovitý, manažersky schopný, vyznačuje se svérázným suchým humorem,“dodává.

Koubský Pilného označuje za introverta, což je vlastnost typická pro technologi­cké specialist­y a nevhodná pro politiky. Jenomže Pilný přinejmenš­ím v posledních letech jako introvert nepůsobí. V roli „investora“v televizní show Den D se zjevně cítil dobře.

I ve Sněmovně působí uvolněně a nad věcí. „Osobní zkušenosti s ním mám dobré, je to člověk, který ekonomice rozumí,“chválí ho další kolega z hospodářsk­ého výboru, poslanec opoziční ODS Ivan Adamec. „Ale tato vláda naši podporu nemá a ani tímto ji nezíská,“má jasno.

 ?? Foto: ČTK ?? Nový ministr financí? Ivan Pilný je bývalým šéfem českého Microsoftu. Lidé jej také mohou znát z investorsk­é televizní show Den D.
Foto: ČTK Nový ministr financí? Ivan Pilný je bývalým šéfem českého Microsoftu. Lidé jej také mohou znát z investorsk­é televizní show Den D.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia