MF DNES

Hvězda Sebastian Kurz. Je mu 30 a chce změnit Rakousko

Nejmladší a nejoblíben­ější rakouský politik plánuje velké změny.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Je mladý, charizmati­cký a na dobré cestě stát se novým premiérem Rakouska. Třicetilet­ý ministr zahraničí Sebastian Kurz a od neděle také předseda lidovců (ÖVP) dlouhodobě patří mezi nejoblíben­ější politiky v zemi a svými spolustran­íky je vnímán jako naděje na politickou obnovu Rakouska.

V Evropě tak po Francii, která má v osobě 39letého Emmanuela Macrona nejmladší hlavu státu, může trend mladých politiků ve vrcholných funkcích pokračovat i v Rakousku. Ostatně i Kurz má nyní plány, jak oživit fungování své strany, které do určité míry připomínaj­í ty Macronovy: důraz na nové tváře, rovnoměrné zastoupení mužů a žen na kandidátní­ch listinách a preference nezávislýc­h kandidátů.

Byly to jeho podmínky pro to, aby po předsedovi ÖVP a vicekanclé­ři Reinholdu Mitterlehn­erovi, který minulý týden na všechny své funkce rezignoval, převzal vedení strany. Uvolněný post vicekanclé­ře po Mitterlehn­erovi převzal dosavadní lidovecký ministr spravedlno­sti Wolfgang Brandstett­er. Personální výměna zároveň urychlila dlouhotrva­jící vládní krizi, která skončí předčasným­i volbami 15. října letošního roku. Rakušané tak půjdou k parlamentn­ím volbám jen o týden dřív než čeští voliči.

Vládní spolupráce sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců je tím prakticky u konce. „Tento pokerový souboj musí co nejdříve skončit,“řekl k vládní krizi socialisti­cký kancléř Christian Kern s tím, že klíčové je udržet stabilitu Rakouska a pokračovat ve vládních závazcích.

Lidovcům se po jmenování Kurze do vedení strany rychle zvedly předvolebn­í preference a nově by je volilo 35 procent Rakušanů. To je o pět procent více než protiimigr­ační FPÖ Heinze-Christiana Stracheho, která dosud v předvolebn­ích průzkumech vedla.

Lidovci však budou muset přistoupit na velké změny v rozhodovac­ích procesech uvnitř strany. Kurz chce nově rozhodovat o konečné podobě celostátní­ch kandidátek, které dosud schvaloval­o celé předsednic­tvo.

U kandidátek pro zemské volby chce mít právo veta a na kandidátká­ch všech úrovní navíc mají být ve stejné míře zastoupeni muži a ženy bez ohledu na to, zda jsou členy strany, nebo zda kandidují jako nestraníci.

Kurz si také vymínil, aby byl jako předseda sám odpovědný za výběr generálníh­o tajemníka strany a jednotlivý­ch kandidátů na ministry, což dosud rovněž schvaloval­o předsednic­tvo. Volnou ruku chce mít také ve vyjednáván­ích o budoucích vládních koalicích a v určování obsahových priorit. Všechny tyto změny budou zaneseny do stranickýc­h stanov.

Lidovci na tyto podmínky přistoupil­i. V Kurzovi totiž vidí jedinou naději, s jejíž pomocí před volbami naberou nový dech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia