MF DNES

Do Kolína, či domů

Desetiletí to byl hlavní sok. Teď Rusko čeká ve čtvrtfinál­e MS.

- Robert Sára reportér MF DNES v Paříži

Na úvod ta nejdůležit­ější otázka ze včerejší sluncem zalité Paříže. Bude dnes ve čtvrtfinál­e mistrovstv­í světa proti Rusku chytat Pavel Francouz, nebo Petr Mrázek? Václav Prospal, asistent trenéra reprezenta­ce, se na chvíli zamračí a řekne: „Dlouho jsme o tom debatovali, ale rozhodli jsme se to nezveřejni­t. Můžu jen říct, že postavíme gólmana, který nám dá největší šanci postoupit.“Logický krok zní: Francouz. Mrázek by byl překvapivý tah. Francouz je v Paříži jistější, navíc ruský hokej zná z klubové úrovně, to je rovněž výhoda.

Teď další věc: Češi znovu v pařížské aréně hrají od 16.15, což řadu fanoušků doma štve. Musí pospíchat z práce, často přijdou o začátek. Proč? O nasazení zápasů sice rozhoduje marketingo­vá společnost Infront a Mezinárodn­í hokejová federace, jenže dlouhé prsty má i švédská televize.

Jednak přenosy vytváří, jednak za práva platí nejvíc.

„Doufám, že si i tak fanoušci udělají volno a budou nám fandit,“přeje si útočník Jakub Voráček.

Dozajista. Těžko je může minout zápas, o kterém se tak často mluví jako o tom, jež rozhoduje o úspěchu a neúspěchu. A těžko je může minout, když proti stojí Rusové.

Letitý rival, se kterým boje za socialismu bývaly jistým symbolem vzdoru „malých a utlačovaný­ch.“ A ačkoliv se politické poměry – zaplať pánbůh – změnily, zloba a zášť – myšleno ve sportovním duchu – se zdědily z generace na generaci. Dnešní pětadvacát­níci, třicátníci sedávali u televize s rodiči, kteří jim „předávali“zákonitost­i hokejového odboje proti Rusům.

„I když jsem mladší ročník, tak pořád je zápas proti Rusům pro mě nejvíc,“přiznává útočník Jan Kovář. A trenér Prospal přidá: „Vyrůstal jsem za totality, takže v hloubi duše tu rivalitu pořád mám.“

Pryč už je ale doba, kdy pouhá politická zloba dokázala tým natolik semknout a „vybláznit“, že na ledě předváděl zázraky. Že výhra nad Ruskem povzbudila národ. Teď bezesporu motivace nechybí, jenže rozhodně není zárukou, že tým neprospí start zápasu, jako se mu to v Paříži už několikrát stalo. Ani není zárukou gólů. A tak trenéři reagují. Změnili složení tří útoků ze čtyř. Tomáš Plekanec, který se na turnaji trápí, se z role první centra propadl až do čtvrté „udržovací“formace. Kovář tak teď bude hrát s Voráčkem a Sobotkou, Hanzl zase s Pastrňákem a Červenkou. Z obrany zmizí chybující Kundrátek, naopak zůstává v ní debutant Šulák. „Optimální složení hledáme celý turnaj. První lajna byla dva zápasy bez gólu, to není dobrý výsledek, potřebujem­e lídry. Snaha se klukům nedá upřít, ale už potřebujem­e být produktivn­í a být u soupeře v pásmu,“říká Prospal.

Bezesporu vstupují Rusové do dnešního čtvrtfinál­e jako favorit. Navzdory tomu, že museli do Paříže přicestova­t z Kolína nad Rýnem, kam vítěz zase pojede na semifinále. Mají zničující přesilovky, vedle Kanady inkasovali nejméně branek (10). A ač letos chybí Alexandr Ovečkin, působí týmověji, svěžeji.

„Mají být proč namistrova­ní. Ale můžete hrát nejlepší hokej na turnaji, hrát nejlepší hokej za posledních deset let, pak přijde čtvrtfinál­e, a najednou se začne všechno rozpadat,“míní kapitán Voráček.

Pokud Češi prohrají, bude to už jejich páté mistrovstv­í v řadě bez medaile, což je nejdelší čekání od 50. let. Tehdy však komunisté nejdřív mužstvo ve známém procesu poslali do vězení, pak ho v roce 1953 kvůli smrti prezidenta Gottwalda odvolali z turnaje ve Švýcarsku.

Jak to dopadne dnes?

 ?? Foto: ČTK ?? Na tréninku by to šlo Jan Kovář má radost z gólu, který dal včera na tréninku. Už jako centr první řady, kam ho před čtvrtfinál­e s Ruskem posunuli trenéři, aby zvedli její údernost.
Foto: ČTK Na tréninku by to šlo Jan Kovář má radost z gólu, který dal včera na tréninku. Už jako centr první řady, kam ho před čtvrtfinál­e s Ruskem posunuli trenéři, aby zvedli její údernost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia