MF DNES

Paris, je t’aime, ale přišel čas říct au revoir. Bylo to skvělé

-

Ať to dnes vpodvečer dopadne jakkoliv, my s kolegy zhruba po deváté večer nasedneme do auta. Jen podle výsledku s Ruskem zadáme do navigace: Kolín nad Rýnem, či Praha. Po 14 dnech pro nás i zbytek ansámblu končí hokej v Paříži. Opouštíme město, kam se jezdívá na zásnuby, romantické víkendy, nákupy. Ale za hokejem?

Jenže já už vím, že když Mezinárodn­í hokejová federace před čtyřmi lety ve Stockholmu – ano, na tom turnaji, který dopadl podle divácké návštěvnos­ti tak šíleně – odklepla Paříž jako jednoho z pořadatelů, udělala výtečný krok. Ne, hokej tu nezastavil život, neprobíral se v kavárnách, v televizi neběží „parazitují­cí“reklamy s hokejovou tematikou. Domácí v hale vyprodali jediný zápas proti Kanadě. Ale zase to nebyl s dosavadním průměrem 7 500 diváků smutný propadák.

Turnaj splnil svou misionářsk­ou činnost, desetitisí­ce Francouzů jej aspoň zaznamenal­y, někteří vůbec poprvé. A tím, jak je hokej pro Francii „céčkovou“záležitost­í, se odehrál v rodinné atmosféře a i při současném výjimečném stavu bez policejní šikany. Pořadatelé se usmívali, pomáhali. Byli z fanoušků nadšeni.

Ti zase nadšeni z města. U Sacré-Cour, Notre-Dame ai u Eiffelovky jste potkávali stovky lidí v hokejových dresech. I novináři se proti zvyklostem předháněli, kdo si ve volnu střihl delší špacír. Sám za sebe – dle názvu jednoho filmu – říkám: Paris, je t’aime. Paříži, miluji tě.

René Fasel, šéf světového hokeje, vysvětlova­l: „Nemůžeme každý rok pořádat mistrovstv­í v Česku, Švédsku, Rusku či Finsku. Musíme i do takových zemí, jako je Francie a Dánsko, abychom hokej rozšířili.“Právě Dánsko, příští hostitel, je další zemí, která je z hokejového pohledu „hic sunt leones“. Neprobádan­ým územím.

Věřím, že hokej přijme alespoň jako Paříž. Teď už au revoir.

 ??  ?? Zápisník Roberta Sáry reportéra MF DNES
Zápisník Roberta Sáry reportéra MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia