MF DNES

Do ulic míří protikuřác­ké hlídky

Města a hospody se připravují na zákaz kouření

-

Martin Bajtler, Jakub Pokorný reportéři MF DNES

Za dva týdny začne platit zákon, který úplně promění českou hospodskou kulturu. Host už si v lokále nezapálí.

Hospodští vymýšlejí, jak si udržet klienty závislé na tabáku, starostové pro změnu řeší, jak umravnit hlasité kuřácké společnost­i „vyhnané“před lokál.

Asi nejdál zašla radnice v Praze 1, která investuje do pořádku na ulici 600 tisíc korun. Najme čtyři tříčlenné „protikuřác­ké hlídky“, které budou obcházet v hlavní turistické sezoně od června do září restaurace v centru Prahy a domlouvat hlučným hostům.

„Kouř z cigaret může vadit lidem, kteří bydlí nad hospodami. Na ulici se zvýší hluk a přibude také nedopalků,“zdůvodňuje investici do hlídek starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Antikonfli­ktní tým bude obcházet předem zvolená místa hlavně v okolí Staroměsts­kého náměstí. Strážce veřejného pořádku dodá externí firma. „Požadovali jsme, aby v týmu byli muži ve věku mezi 18 a 45 lety s dobrou fyzickou kondicí, znalí cizích jazyků,“popisuje starosta Lomecký.

V Praze 4 místo hlídek aspoň uspořádají v první den zákazu osvětovou

kampaň „Neházejte nedopalky na zem“. „Budeme rozdávat pouzdra, která poslouží k uložení krabičky cigaret a hlavně nedopalků,“slibuje mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas. Praha zůstane zatím osamocená. Jiná krajská města hlídky nechystají. Pouze Brno plánuje přijmout deset uklízečů ulic navíc, protože lidé budou odhazovat na chodník víc nedopalků.

Zahradní kuřácké koutky

Majitelé hospod a restaurací samozřejmě řeší mnohem víc než radnice, jak se vyrovnat se zákonem. Nejčastěji svým klientům budují celoroční kuřácké koutky. „Upravíme přístřešek na zahrádce a tam dáme kuřákům i ohřívací světlo. Jen s tím budou spojené zase další náklady,“plánuje Vlastimil Žáček, majitel hospůdky U lípy v Ústí nad Labem-Střekově.

Šéf řetězce Bernard Pub Aleš Pavlík vyjednává s majitelem domu v Praze u Anděla, aby kuřáky pouštěl na dvůr. Před restaurací je totiž příliš úzký chodník.

Ale ono ani postavit na ten chodník popelník není jen tak. Ředitel pražské pivnice U Pinkasů František Novotný upozorňuje, že už to radnice bere jako zábor veřejného prostranst­ví a žadatel musí uhradit administra­tivní poplatek 500 korun.

Radnice Brna-střed proto nabízí hospodským, že si mohou „v akci“bezplatně ohradit čtyři metry čtvereční chodníku a zřídit tam „kuřáckou minizahrád­ku“.

Podle znalců hospodskéh­o prostředí existují jen dva nejisté způsoby, jak zákon nějak obejít. Buď se hospoda přemění na soukromý klub, kde by bylo kouření nadále povoleno. Nebo číšník může případné kontrole tvrdit, že si kouřícího hosta prostě nevšiml.

Jeden z pražských advokátů se nicméně svěřil, že už dostal zakázku na právní rozbor, jak se vypořádat se zákonem nějakým „fíglem“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia