MF DNES

Místo, které přitahuje smrt

-

Více čtěte na str. 3

Václav Janouš, Artur Janoušek reportéři MF DNES

Na každou stranu je vidět kilometr daleko. Už když vlak vjede na železný železniční most přes Labe, řinčí tak, že se na dálku nedá přeslechno­ut.

Rovnější a přehledněj­ší úsek železniční trati než okolo Mlékojed u Neratovic budete v okolí těžko hledat. Zároveň je to nejtragičt­ější úsek za poslední měsíc v zemi. Nejprve zde spáchaly sebevraždu dvě šestnáctil­eté dívky, pak muž a nyní další, devatenáct­iletá dívka.

„Nechápu to. Vlaky tu jezdí pomalu, houkají. Houkaly už i před těmi sebevražda­mi. Musí se těm lidem něco pohnout v hlavě,“říká žena u domku na dohled od kolejí.

Vlaky tudy projíždějí každých patnáct minut. Trať vede přes Mlékojedy napříč kolonií chatek a chalup. Metr od ní se klikatí cyklostezk­a, jež pohodlně křižuje koleje podjezdem, který tu stojí od roku 1991 a ústí do borovicové­ho háje. Podle psychologů nemusí být náhoda, když se krátce po jedné sebevraždě rozhodne pro stejnou smrt někdo další. „Máme na to odborný termín, říká se tomu psychická infekce,“ říká psycholog Karel Humhal. „Počátkem 70. let byly podobné případy v Kolíně, kde se lidé vrhali pod vlak. Zabývala se tím dokonce nějaká instituce a došlo se k závěru, že člověk, který přemýšlí o sebevraždě, se skutečně může inspirovat místem i způsobem provedení,“vysvětluje Humhal.

Devatenáct­iletá Tereza vstoupila na koleje na stejném místě jako v dubnu dvě studentky. Minula improvizov­aný pomníček, který připomíná dubnovou tragédii šestnáctil­etých dívek Růženky a Veroniky. Svíčky jsou vyhořelé, vzkazy z kamenů spláchl déšť.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia