MF DNES

Velký přesun kuřáků. Na ulici

Kouření v hospodě bude přestupek jako každý jiný, trestat jej budou strážníci.

-

S

Radka Hrdinová Jakub Pokorný

ebereme popelníky, jinak to necháme na lidech,“popisuje Zlatuše Ježková z Nedražické hospůdky na Tachovsku, jak se u nich na vesnici připravují na 31. května. Jde o den, kdy kuřáky z hospod vyžene takzvaný protikuřác­ký zákon.

Velké přípravy se nekonají ani v nedaleké kostelecké restauraci. „Snad to ještě zruší,“doufá hospodský Tomáš Nimč. Odhaduje, že u něj v podniku kouří asi 80 procent hostů. Za deštivého počasí bude mít pod stříškou na verandě nabito.

„Lidi se sem nechodí najíst, ale poklábosit si nad pivem a jsou zvyklí, že si k němu dají cigaretu. Co si o tom myslí? Teď na mě volají od stolu, že si nezvyknou,“říká Nimč.

Větší starosti s tím, jak se o své hosty postarat, ale mají spíše hospodští z větších měst.

„Asi mi nezbude než také před hospodou zřídit nějakou zahrádku, jenže se bojím, že pak přijdou stížnosti sousedů, a to pak povede k tomu, že radnice provoz zahrádky stejně omezí. Pak nevím, co bude,“říká Petr Hala ze skotského pubu Šedý pes na pražském Smíchově. Navíc zejména ve větších městech budou muset hospodští za takové kuřácké „zahrádky“zaplatit stejně jako za jakýkoli jiný zábor veřejného prostoru. Cena se liší město od města. A tak zatímco třeba v centru Brna budou moci pohostinsk­á zařízení zřídit „kuřácké zahrádky“zadarmo, v Praze se musí připravit na placení. „V centru města se za metr čtvereční platí sto korun na den, to je vyšší cena než v Londýně,“upozorňuje Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací.

Cigareta v hospodě i za pět tisíc

Na dodržování zákazu kouření v uzavřených prostorách bude dohlížet řada institucí – od České obchodní inspekce po místní policii. „Hlídka nejdříve na místě zjistí, jestli se informace zakládá na pravdě, tedy jestli host opravdu kouří. Dále bude postupovat jako u ostatních přestupků, podle zákona může přestupek vyřešit na místě domluvou, blokovou pokutou až do výše pěti tisíc korun nebo ve správním řízení,“říká Jan Čihák z Městské policie hlavního města Prahy. Spíše než stížnosti na to, že hosté nedodržují zákaz kouření přímo v restauraci, však pražští strážníci očekávají, že se po 31. květnu zvýší počet stížností na rušení nočního klidu.

Toho, že by nový zákon vyhnal zákazníky z restaurací, se ale hospodští až tak nebojí. Bez ohledu na to, jestli mají v plánu jim nucené vyhnanství před hospodu nějak zpříjemnit. „V létě to nevadí, ale na zimu chceme verandu před podnikem ohradit jednoduchý­mi průhledným­i deskami, aby lidi byli v závětří,“plánuje například Tomáš Nimč z Kostelce. Přímo uvnitř jim ale hospodští požitek z cigarety dovolit nemohou, jinak by se stejně jako hosté dopustili přestupku.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? U Pinkasů V legendární pražské restauraci se ještě kouří. Popelníky ale brzy přemístí před vchod. A to i na zimní měsíce.
Foto: Dan Materna, MAFRA U Pinkasů V legendární pražské restauraci se ještě kouří. Popelníky ale brzy přemístí před vchod. A to i na zimní měsíce.
 ?? Foto: MAFRA ?? Pokuta Postih za kouření uvnitř restaurace mohou dostat jak zákazníci, tak hospodští.
Foto: MAFRA Pokuta Postih za kouření uvnitř restaurace mohou dostat jak zákazníci, tak hospodští.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia