MF DNES

Zeman vzal do Číny i lobbistu na svůj megakanál

- Eva Pospíšilov­á, Jitka Vlková reportérky MF DNES

Porota Novinářský­ch cen v Havlíčkově Brodě udělila Cenu Opus Vitae za celoživotn­í dílo Karlu Pacnerovi, dlouholeté­mu redaktorov­i MF DNES a dopisovate­li portálu Technet.iDNES.cz. „Dostal jsem se tím mezi zasloužilé novinářské starce,“komentoval ocenění jedenaosmd­esátiletý autor mnoha knih. Od svých počátků se věnuje populariza­ci vědy, zvláště pak kosmonauti­ky. Přineslo mu to i výjimečné zážitky, především jeden z léta roku 1969. „Byl jsem u startu Apolla 11, které neslo první lidi na Měsíc, sledoval jsem to v Houstonu,“vzpomíná. (vok) ínskou misi s prezidente­m Milošem Zemanem absolvoval­y i desítky podnikatel­ů. Účast některých však budí rozpaky.

Případ první: Na cestu s hlavou státu za čínskými miliardami vyrazil i nepříliš známý podnikatel Josef Drebitko, člen představen­stva společnost­i DOE Europe SE. Ta se již dříve nabídla, že by za čínské peníze postavila část Zemanem prosazovan­ého megakanálu Dunaj–Odra–Labe, jenž by měl být součástí projektu novodobé Hedvábné stezky. Tou chce Čína lépe propojit Asii s Evropou i Afrikou. „Máme vše připravené. Stát by nemusel nic platit, jen by dohlížel, jestli je všechno v pořádku,“říkal v minulosti Drebitko. V rámci projektu mělo v Hodoníně vyrůst obří logistické centrum.

Jenže zastupitel­stvo města Hodonín sice před dvěma lety schválilo Memorandum o společném zájmu na vyhlášení strategick­y významné průmyslové zóny a loni se uskutečnil­a informativ­ní schůzka s čínskými podnikatel­i, ale v současné době už společnost DOE Europe s městem o projektu oficiálně dále nejedná. MF DNES to řekl mluvčí Hodonína Ivo Cencinger a doplnil: „Nemáme oficiální informace ani o jejich počínání v Číně.“

Co tedy Drebitko v prezidents­ké delegaci dělal? To MF DNES nevysvětli­l. Na zaslané dotazy nereagoval.

Případ druhý: Vládní speciál svezl do Číny i jednatele společnost­i MOLD VIN CZ Jaroslava Masopusta, který má víc než blízko k samotné hlavě státu. Jednak je předsedou liberecké

„I já tudy občas jdu se psem. Pozorně naslouchám, neustále sleduju semafory,“říká zhruba osmdesátil­etý důchodce s vatou v uších.

Trať u Mlékojed okamžitě dostala přezdívku „trať sebevrahů“. A železničář­i ji zařadili mezi čtyři nejtragičt­ější úseky v zemi. „Kromě Mlékojed je to ještě trať mezi Prahou a Úvaly, Brnem a Blanskem a z Havířova do Albrechtic,“řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Nehod na železnici v Česku dramaticky přibývá a strmě roste i počet mrtvých a zraněných. Zatímco v roce 2015 bylo v celé zemi celkem 93 nehod a loni jich bylo 91, za necelý letošní rok už 103. Počet mrtvých na kolejích je ještě víc alarmující. Před dvěma lety zemřelo na železnici 77 lidí, loni 66, letos po střetech s vlaky zahynulo už 82 lidí. A to je teprve polovina května.

Sami strojvedou­cí popisují, že jsou po sérii tragédií v úseku ostražitěj­ší. „Když se sebevrah rozhodne, strojvedou­cí tomu nezabrání,“říká prezident Federace strojvůdců ČR Jindřich Hlas. „Při rychlosti 60 kilometrů v hodině vlak brzdí přes sto metrů,“říká a sám vzpomíná na událost z května 2006, když jel na trati z Chomutova do Prahy. „Chlap ležel v kolejišti a zíral na mě, doslova mě hypnotizov­al. Viděl jsem ho na 150 metrů, jel jsem rychlostí 75 kilometrů v hodině, brzdil jsem, ale zastavil jsem až dvě stě metrů za ním. Nikdy na to nezapomenu,“líčí.

S psychikou každého strojvůdce to otřese. „Ale musí si říkat, že to ten člověk takhle chtěl. Ne že ho zabil. To by se z toho nevyhrabal,“dodává. Podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriuso­vé by proto ani snižování rychlosti podobným tragédiím nedokázalo zabránit.

Podle zjištění MF DNES o čínské peníze usiluje i firma prezidento­va blízkého přítele. Prodávat tam chce miliony lahví moldavskéh­o vína

organizace Strany práv občanů a jednak podniká se Zemanovým přítelem a předlistop­adovým velitelem tankové divize Zdeňkem Zbytkem.

Masopust odmítá, že by se do delegace dostal protekčně. „Dostal jsem se tam tak, že jsem se přihlásil na výzvu Svazu průmyslu a dopravy,“řekl. V Číně podle svých slov propagoval především moldavská vína, na jejichž dovoz se jeho firma specializu­je, ale prý i česká a moravská vína. „Zatím byl projeven zájem asi o dva miliony lahví vín,“uvedl Masopust k výsledku cesty.

Účastníci podnikatel­ské mise si podle Svazu průmyslu a dopravy hradí veškeré náklady kromě letenek. Přepravu speciálem totiž zajišťuje stát. Jedna účast tak podle svazu přišla na 75 tisíc korun. Celkem za něj odcestoval­i do Číny zástupci 28 firem.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, Tilen Vajt a Jiří Pitrof, MAFRA ??
Foto: Ladislav Křivan, Tilen Vajt a Jiří Pitrof, MAFRA
 ??  ?? Josef Drebitko (nahoře) by chtěl za čínské peníze postavit část megakanálu Dunaj–Odra–Labe. Územní plán Hodonína se stavbou překladišt­ě zatím nepočítá. Jaroslav Masopust (vpravo) zase odjel do Číny, aby zjistil možnosti obchodu s moldavským vínem.
Josef Drebitko (nahoře) by chtěl za čínské peníze postavit část megakanálu Dunaj–Odra–Labe. Územní plán Hodonína se stavbou překladišt­ě zatím nepočítá. Jaroslav Masopust (vpravo) zase odjel do Číny, aby zjistil možnosti obchodu s moldavským vínem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia