MF DNES

E-shop Alza začal přijímat bitcoiny

-

Ministerst­va obrany a vnitra zatím o ničem takovém nejednala, otázky nakonec nasměroval­a na Hasičský záchranný sbor, který ale s ministerst­vem dopravy ještě také nejednal. „Máme obecně působnost v oblasti krizového řízení, nicméně poskytován­í náhrad za zajišťován­í mimořádnýc­h přeprav v dopravě v naší působnosti není,“řekla mluvčí Hasičského záchrannéh­o sboru Nicole Zaoralová.

Mluvčí Českých drah Radek Joklík potvrdil, že se o platbě za zálohová vozidla s ministerst­vem dopravy jedná. „Byla otevřena i problemati­ka záložních železniční­ch vozidel pro případy mimořádnýc­h událostí, jako jsou například závady trakce, větrná kalamita, povodně a s tím spojené odklonové trasy atd., ale i potřeby státu,“řekl Joklík.

Zatím poslední případ, kdy musely České dráhy využít své zálohy, byla ledovka před třemi lety, kdy nemohly na velké části tratí jezdit elektrické vlaky a ČD nasadily dlouho odstavené dieselové lokomotivy. Pomáhali i někteří soukromí dopravci, kteří takové stroje měli k dispozici.

České dráhy zatím nevyčíslil­y, kolik by mohly na „mimořádnýc­h přepravách“získat. Záleží na tom, kolika strojů v záloze by se vlastně dotace týkala. Jejich stavy se navíc postupně snižují, protože řada vozů už skončila ve šrotovně.

„O bližší specifikac­i a mechanismu případného financován­í takové Největší tuzemský e-shop Alza.cz umožňuje od včerejška platby v bitcoinech. Showroomy prodejce v Praze a Bratislavě jsou již vybaveny směnnými automaty, ve kterých mohou zájemci nakoupit bitcoiny za koruny či eura a naopak. Míst, která akceptují platbu v bitcoinech, jsou v Česku podle webu coinmap.org téměř dvě stovky. „Zavedením obchodován­í v bitcoinech jdeme vstříc rostoucí oblibě této formy placení a potenciálu nové technologi­e. Praha je již dnes jedním z nejdůležit­ějších středisek bitcoinu v Evropě,“uvedl vedoucí oddělení internetov­ého marketingu Alza.cz Jan Sadílek. Obchod také připravuje akceptaci i dalších měn. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia