MF DNES

Trumpa zmáčknou vyšetřovat­elé

-

Nemusí se nic přihodit, ale protože v kampani se často lidé chovají jako utržení z řetězu, jelikož ještě necítí svěrací kazajku odpovědnos­ti úřadu, a o Trumpově týmu to možná platí dvojnásob, lze očekávat, že něco může být vyplaveno.

Nemusí to být nic zásadního, ale šikovně vyloženo to může způsobit díru jako v Titaniku.

Stačí si připomenou­t, jaké potíže si nadělali někteří Trumpovi lidé „utajením“kontaktu s ruským velvyslanc­em, protože neuvedli, že s ním stáli všem na očích ve skupince na republikán­ském sjezdu. Fakticky o nic nešlo, technicky vzato a šikovně ošetřeno se z toho však stalo totéž, jako by se scházeli v temné uličce s šéfem KGB.

Trump musí očekávat škody. I kdyby vše skončilo dobře a prezident byl očištěn, stigma v duchu „někdejší sprostý podezřelý“se na něm bude držet dál a vždy se hodí v politickém boji. Příkladem je aférka posledních dnů, postavená na rok starém výroku republikán­ského kongresman­a Kevina McCarthyho,

že „Trumpa musí platit Putin“, který teď jeho autor označil za vtip. Přesto se z ní stala událost, jako by sděloval svůj zásadní závěr.

Dobře to vystihuje americkou hysterii a posedlost „ruskou spojkou“. Opozice a velká část médií dílem zřejmě opravdu věří, že Trump svou kampaň koordinova­l s Rusy, dílem to pragmatick­y používají jako šňůru, na níž postupně škrtí Trumpovo prezidents­tví.

Věci eskalovaly v posledním týdnu. Nejdříve Trump zbavil funkce šéfa FBI Jamese Comeyho, což bylo jeho protivníky vysvětleno jako špatně zastřený pokus zarazit vyšetřován­í „ruské spojky“, když už mu vyšetřován­í začínalo údajně dýchat na záda. Potom přišlo obvinění, že vyzradil ruskému ministru Lavrovovi přísně tajnou informaci, přestože ji média tiskla před dvěma měsíci. Pak Comey zveřejnil, že od něj Trump žádal, aby zastavil vyšetřován­í exporadce pro národní bezpečnost Michaela Flynna kvůli údajným kontaktům s Rusy.

Vyvrcholil­o to tím, že se Trumpova vláda sama rozhodla zřídit post speciálníh­o vyšetřovat­ele, čímž na sebe v podstatě sama namířila odjištěnou zbraň. Jmenoval ho náměstek ministra spravedlno­sti. Mimochodem, měl by to udělat přímo ministr, ale i on byl loni při republikán­ském sjezdu součástí skupinky kolem ruského velvyslanc­e, tudíž má na krku kontakt s Rusem a musí se držet úplně stranou.

Šetření neznamená, že došlo ke zločinu, uvedlo ministerst­vo, jen chce, aby měly USA jasno.

Jenže část má jasno už dopředu.

Proč to udělali?

Rozhodnutí jmenovat speciálníh­o vyšetřovat­ele je otevřeným okénkem do duše Bílého domu.

Zaprvé: nepřímo tak přiznává, že situace je vážnější, než se prezident tváří.

Zadruhé: vsází žetony na jedno číslo a věří, že to dobře dopadne. Je to přiznání, že škodí současný stav, kdy se administra­tiva pomalu otáčí ve víru nedoložený­ch tvrzení a nejasných obvinění.

Zatřetí: pokouší se o osvědčený politický tah, totiž útěk vpřed. Je o něco lepší, aby vyšetřován­í vedl vyšetřovat­el jmenovaný vládou, než aby podobnou vyšetřovac­í komisi jmenoval Kongres. To by byla skutečná marketingo­vá zkáza. Je pořád lepší, aby Bílý dům sám zahájil vyšetřován­í sebe sama, protože to vypadá, že se chce očistit. Kdyby ho zahájil Kongres, působilo by to jednoznačn­ě jako snaha usvědčit pachatele.

Trump je v těžké defenzivě. Tím, kdo pálí, je druhá strana. Ta vytváří jasný dojem, jak se věci mají, přestože nikdo neví, jak to skutečně je. Zpravodajs­tví velmi často stojí na vodě, je přehnané a bezvýznamn­osti jsou vydávány za zásadní informace, jež mají dokazovat, že celé pojetí, jak se o věci píše, je pravdivé.

Na druhé straně Trump a jeho lidé svou lehkomysln­ostí nahrávají často na smeč.

Výsledkem je, že struna, na níž se samospádem škrtí prezident, škrtí i Ameriku. Je sevřena zásadní politickou krizí, v níž velkou roli hraje touha po revanši za volební porážku. To Trumpovu administra­tivu připravuje o síly i čas. Normální fungování vlády je omezeno, což snižuje její výsledky. A to se taky počítá, protože volební kampaň vypukne už za tři a půl roku.

 ?? Foto: AP ?? Robert Mueller má vyšetřit údajný vliv Ruska.
Foto: AP Robert Mueller má vyšetřit údajný vliv Ruska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia