MF DNES

Poláků míří do ciziny méně. Doma jim rostou platy

Nejistota kolem vývoje v Británii, ale i zlepšená situace v Polsku snižují počty Poláků odcházejíc­ích za prací.

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

Brexit, nebrexit, Velká Británie stále zůstává hlavním cílem těch Poláků, kteří míří za prací do zahraničí. Podle nejnovější­ch průzkumů jich je však stále méně. Také proto, že není jasné, jak to nakonec s téměř milionem Poláků pobývající­ch v současnost­i ve Spojeném království skončí.

Vzrostl také výrazně počet slovních útoků, a dokonce i fyzických napadení Poláků, kteří se před rokem v době referenda o brexitu stali symbolem nevítané neomezené imigrace do Velké Británie, před níž se chce Londýn zachránit vystoupení­m z Unie. Server Poláků ve Velké Británii „Moja wyspa“cituje stínového ministra vnitra opozičních liberálů Briana Paddicka, podle něhož se protiimigr­ační rétorika konzervati­vců premiérky Theresy Mayové téměř shoduje s extremisti­ckou Stranou nezávislos­ti Spojeného království (UKIP). „Ve vládní rétorice nechybělo ani otevřené nepřátelst­ví vůči přistěhova­lcům a cizincům vůbec,“uvedl Paddick.

Dalším důvodem pro snížení počtu Poláků odcházejíc­ích za prací je zlepšující se situace v samotném Polsku, kde nezaměstna­nost klesla výrazně pod deset procent, a především průmyslové podniky jen těžko hledají pracovníky do technickýc­h profesí.

Nedostatek reálně použitelné pracovní síly řeší Polsko i uvolněním povolení práce pro Ukrajince, jejich počet v zemi přesáhl milion a nepřestává stoupat.

Možnost najít si slušnou práci i doma v Polsku vedla podle průzkumu polské agentury Work Service k tomu, že počet Poláků uvažujícíc­h o výjezdu za prací do zahraničí klesl za poslední rok o třetinu a 86 procent Poláků v produktivn­ím věku o ničem takovém neuvažuje.

Největší zájem o práci na Západě také už není mezi vysokoškol­sky vzdělanými Poláky, ale mezi středoškol­áky, vyučenými a lidmi, již mají pouze základní vzdělání. Ti tvoří celých 86 procent těch, kteří se chystají za prací do zahraničí.

Drtivá většina těch, kteří chtějí odjet, podle zmíněného průzkumu, který publikoval polský deník Rzeczpospo­lita, v Polsku pracuje. Nezaměstna­ní Poláci si práci nehledají ani v zahraničí.

Dalším novým trendem je, že velká většina Poláků, kteří uvažují o práci v zahraničí, se nechystá odjet ze země natrvalo. „Většina plánuje nejvýše roční pobyt v zahraničí, nejvíce pak hovoří o tom, že by chtěli pracovat v cizině nejraději asi tak tři měsíce. Jde tedy hlavně o sezonní práce,“uvádí Maciej Witucki, šéf agentury Work Serwice.

Platy doženou průměr EU

Polské platy rostou nejrychlej­i a průměr už přesáhl v přepočtu pětadvacet tisíc korun měsíčně. Vicepremié­r vlády Mateusz Morawiecki slibuje rychlý růst, aby se polské platy do roku 2030 dostaly na celounijní průměr. „Bude to rekordní tempo v porovnání s dalšími zeměmi, které se snaží dohnat ty nejbohatší,“uvádí Morawiecki.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia