MF DNES

Fulnek: rekonstruk­ce osvětlení šetří stovky tisíc ročně

- — Monika Slánská

Výměna svítidel a decentrali­zovaná regulace pomohly městu Fulnek snížit náklady na provoz veřejného osvětlení o 60 procent. Pro rozsáhlou rekonstruk­ci veřejného osvětlení se rozhodlo šestitisíc­ové moravskosl­ezské město před několika lety. Dříve vydávalo za svícení kolem milionu korun ročně. Rekonstruk­cí se podařilo snížit náklady na údržbu a opravy veřejného osvětlení na necelých 300 tisíc korun za rok.

Vyšší intenzita a rovnoměrno­st osvětlení zvýšily bezpečnost na silnicích a přispěly k poklesu kriminalit­y. Kompletní rekonstruk­ce rovněž přinesla městu jako bonus slavnostní osvětlení vybraných historický­ch památek.

„Získali jsme nové, kvalitní osvětlení komunikací. Rekonstruk­ce byla navržena tak, aby se především zlepšily světelné podmínky na silnicích, ale důležité také bylo, že okamžitě došlo k úsporám na provozu osvětlovac­í soustavy,“popisuje projekt starostka Fulneku Radka Krištofová.

Stávající soustava osvětlení prošla proměnou od září 2013 do července 2014, a to ve spolupráci s ČEZ Energetick­é služby – dceřiné společnost­i ČEZ ESCO, která veřejnou zakázku vyhrála.

„S opravami i provozem veřejného osvětlení máme zkušenosti z desítek měst a obcí. Díky nejmoderně­jším technologi­ím, které používáme, můžeme garantovat nejvyšší

Výhody: snížení nákladů na technický provoz soustavy o cca 50 %, snížení spotřeby elektrické energie zhruba o 35 %, decentrali­zovaná regulace soustavy, snížení poruchovos­ti, zvýšení bezpečnost­i a rovnoměrné osvětlení komunikací. kvalitu osvětlení a zároveň výrazné snížení nákladů,“říká za Skupinu ČEZ tiskový mluvčí Vladislav Sobol.

Stará soustava byla ve špatném stavu a její provoz drahý

Před rekonstruk­cí bylo třeba zhodnotit stávající stav osvětlovac­í soustavy. Na základě analýzy se zjistilo, že Fulnek v přepočtu na jeden světelný bod platí více než okolní obce. Na starých zařízeních veřejného osvětlení totiž vznikaly ztráty, které markantně zvyšovaly spotřebu elektrické energie.

Za další to byl značně nákladný provoz soustavy, navíc osvětlení v některých lokalitách bylo ve velmi špatném stavu. Na kabelových sítích bylo zjištěno velké množství poruch, mnoho svítidel a jejich součástí bylo technicky a bezpečnost­ně nezpůsobil­ých a ocelové rozvaděče v některých místních částech už byly dokonce za hranicí životnosti.

Před nákladnou postupnou opravou havarijníh­o stavu dala radnice přednost komplexním­u řešení. Náklady na celou rekonstruk­ci dosáhly necelých 10 milionů korun. Aby nebyl jednorázov­ě zatížen městský rozpočet, dohodl se Fulnek s dodavatele­m na financován­í daného projektu metodou splátkovéh­o kalendáře na 3,5 roku. Podle odhadů by se měla investice městu vrátit za sedm let.

 ??  ?? rekonstruk­ce se dotýkala osvětlovac­í soustavy o velikosti 901 světelných bodů.
rekonstruk­ce se dotýkala osvětlovac­í soustavy o velikosti 901 světelných bodů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia