MF DNES

Chytré město se bez moderního osvětlení neobejde

Méně peněz za elektřinu a údržbu, méně světelného smogu, více bezpečnost­i. Třeba díky řízení intenzity osvětlení podle pohybu osob a provozu nebo díky chytrým technologi­ím. To vše dokážou zajistit současná řešení veřejného osvětlení.

-

Monika Slánská spolupraco­vnice MF DNES

S právně nastavené veřejné osvětlení prokazatel­ně snižuje nehodovost. Z porovnání zahraniční­ch statistik nehod před instalací kvalitního osvětlení a po ní vyplývá, že nejvíc se snížil počet smrtelných nehod, až o 60 procent. U nehod se zraněním se nehodovost snížila až o 54 procent. „Nutno doplnit, že roli při osvětlení vozovky sehrává nejen intenzita svítidla a úhel jeho svícení, ale též vyzařovaná barva, výška lamp, jejich vzájemná vzdálenost a umístění,“upřesňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnost­i.

Počet nehod se může snížit i díky navýšení počtu světelných bodů, kdy lze dosáhnout vyšší rovnoměrno­sti osvětlení komunikace, nebo doplnění světelných bodů do méně přehlednýc­h úseků komunikace.

Nicméně renovace veřejného osvětlení dnes nepřináší „jen“zvýšení bezpečnost­i a úsporu provozních nákladů. Moderní světelná soustava může být součástí tzv. smart city, tedy konceptu „chytrého“města.

LED technologi­e již nejsou žádnou novinkou. Co se však stane, když se do soustavy LED svítidel vnese prvek regulace či chytrého řízení? Do segmentu smart city patří celá koncepce světelných režimů, stmívání či reakce na pohyb. Ba co víc, síť veřejného osvětlení často slouží jako nosný prvek pro jiná smart řešení nebo jako dobíjecí místo. Může se jednat o kamerové systémy, ukazatele rychlosti, senzory snímající kvalitu ovzduší, okolní teplotu a podobně.

Svítí se podle provozu a typu lokality

Sama regulace tak může představov­at statický, předem naprogramo­vaný harmonogra­m, který si určí zástupci města, nebo chytrou soustavu reagující jako inteligent­ní zapínací místo. Například v některých čtvrtích je dobré v noci trochu snížit osvětlení, aby se lidé lépe vyspali, ale zároveň musí být zajištěna bezpečnost na ulicích. Naproti tomu na náměstích a návsích se často volí režim regulace a snížení intenzity osvětlení až v pozdních nočních hodinách, případně se tam svítí stále stejně. Jde totiž o místa, kde právě vysoká intenzita osvětlení pomáhá v prevenci proti vandalismu či kriminální­m činům.

Co se však týká chytrého prvku a konceptu smart city, jdou režimy a řízení svítidel veřejného osvětlení mnohem dále. Jedná se o přenos signálu mezi jednotlivý­mi svítidly a komunikaci celé sítě jako takové. Jednotlivé větve nebo samostatná světelná místa se dají různě ztlumovat či zesilovat, vypínat a znovu rozsvěcova­t dle libosti. Velmi často jsou chytré soustavy s pohybovými čidly osazovány do parků a zelených zón, v nichž se sníženou intenzitou osvětlení zvyšuje světelný komfort pro procházejí­cí lidi a omezuje se také světelný smog.

Ve velkých městech pak chytré technologi­e v osvětlovac­í soustavě nabízejí jednoduchý nástroj, jak zjišťovat závady na jednotlivý­ch svítidlech, jak jednoduše v čase plánovat výjezdy techniků, a především jak mít všechna svítidla pod kontrolou a snížit servisní zásahy na nezbytně nutné minimum. Celá síť veřejného osvětlení je zakreslena v elektronic­ké mapě podle GPS souřadnic a vykazuje míru intenzity osvětlení v reálném čase, případně hlásí poruchu.

„Náš tým ve společnost­i ČEZ ESCO přistupuje k regulacím a světelným harmonogra­mům citlivě, tak aby bylo na jedné straně dosaženo co nejvyššího světelného komfortu a na straně druhé maximální provozní úspory. S regulovano­u LED technologi­í jsme proti staré sodíkové soustavě schopni ušetřit až 75 % stávajícíc­h nákladů na elektřině,“vysvětluje Jiří Černý, produktový manažer osvětlován­í z ČEZ ESCO. „Naším prvním pilotním projektem, kde jsme osadili lampy chytrým řídicím prvkem, je město Stod u Plzně. Diskuse k chytrým sítím veřejného osvětlení však dnes již probíhá v několika desítkách municipali­t,“doplňuje.

Peníze od státu

Financován­í rekonstruk­ce veřejného osvětlení nemusí jít jen na úkor obecních rozpočtů, lze čerpat i státní dotace, a to z programu na podporu úspor energie Efekt II spadajícíh­o pod ministerst­vo průmyslu a obchodu. Začátkem května vláda navíc schválila navýšení prostředků rozpočtu v programu z původních 120 o dalších 30 milionů korun.

„Dosud jsme kvůli nedostatku finančních prostředků nemohli podpořit značné množství žádostí, hlavně investiční­ho charakteru,“uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. „Vláda proto svým rozhodnutí­m učinila významný krok, posilující především finanční a energetick­é úspory v oblasti veřejného osvětlení,“dodal ministr.

 ?? Foto: ČEZ ?? Nové a levnější Pro rozsáhlou rekonstruk­ci veřejného osvětlení se rozhodlo před několika lety i moravskosl­ezské město Fulnek (viz článek dole).
Foto: ČEZ Nové a levnější Pro rozsáhlou rekonstruk­ci veřejného osvětlení se rozhodlo před několika lety i moravskosl­ezské město Fulnek (viz článek dole).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia