MF DNES

Krize končí – a kdepak je poučení?

Co váží víc – vyhodit před volbami hlavního rivala z vlády, anebo si zavázat prezidenta, jemuž jste alespoň jakžtakž zachránili tvář?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

K aždý krizový vývoj má mít na konci nějaké poučení, to už je holt u nás taková tradice. Jednoznačn­é soudy se ale v závěru už skoro třítýdenní vládní šavlovačky nehledají snadno. Tolik politickýc­h přemetů, balancován­í na hraně ústavy i trapasů na nejvyšší úrovni je na jednu vládní krizi nevídaně mnoho, přitom to zase tak moc neříká o tom, kdo si z ní odnáší jaké trofeje a jaké šrámy.

Předně je trochu troufalé bilancovat krizi, když v ní ještě neřekl poslední slovo Miloš Zeman. Sice se může zdát, že poté, co Andrej Babiš hodil ručník do ringu a premiér kývl na nového ministra financí, je manévrovac­í prostor minimální, ale nepodceňuj­me prezidenta. Svou kreativitu prokázal už mockrát, třeba když byl předloni připraven běžnou vnitrostra­nickou výměnu ministryně Heleny Válkové za Roberta Pelikána hnát na ostří nože a ukázat vládě svaly (a jistě by to udělal nebýt toho, že se – jak sám řekl – ministryně „podělala a vzdala to“).

Problém je i v tom, jak sčítat zisky a ztráty z této krize. Totiž jestli efektní ovace před televizním­i kamerami znamenají také ideální předpolí do dalších bitev. Jak již bylo uvedeno výše – bude pro premiéra dlouhodobě výhodné, že vyhodil ministra financí z vlády, když se v rámci toho dostal do otevřené války s prezidente­m, který přitom bude moderátore­m vzniku příští vlády? A naopak – vyplatí se Andreji Babišovi sklonit hlavu, když mu to vedle aureoly mučedníka vynese i vděk prezidenta, protože mu vlastním ústupným manévrem pomůže dostat se z pasti, kterou na sebe Zeman svou nezvladate­lnou touhou potupit Sobotku připravil?

Vezměme to popořadě, jak tři hlavní aktéři z vládní krize na první pohled vyšli. Zřetelným vítězem je Sobotka. Dosáhl Babišova odvolání z kabinetu, aniž tím povalil vlastní vládu. Odstřihl se tak od rivala a bude ho moci v kampani rituálně trhat na kusy jako „sprostého podezřeléh­o“. Zabodoval u společensk­ých elit. Sjednotil ČSSD, alespoň na chvíli, a emancipova­l ji od Zemana. Ale bude to stačit na to, aby zázračně vstal z popela? Tak by tomu bylo ve světě Sobotkovýc­h snů, kde ČSSD tvoří (a volí) mladí aktivní levicoví liberálové. Ve skutečnost­i je to dnes strana konzervati­vní levice, strana nacionalis­tů, xenofobů a sociálně frustrovan­ých. A ta viděla vládní krizi i válku s prezidente­m podstatně jinak.

Zeman měl na chvíli všechny trumfy v rukou, potom o ně taktickým úletem zase přišel, zahnal sám sebe do kouta a hrozila mu vyčerpávaj­ící ústavní válka s chabou nadějí na úspěch. Teď se zřejmě s drobnými oděrkami nenápadně stáhne a bude čekat na další příležitos­t. Větším šrámem pro něj je, že si ČSSD po této zkušenosti otevřeně hledá vlastního kandidáta na Hrad. Bude však otázka, zda ho opravdu bude hledat strana, anebo jen její vedení.

A Babiš? Poražený, o tom není sporu. Ale složil zbraně dřív, než ho krize mohla poškodit ještě víc. Má rozvázané ruce do kampaně. Uhájil vliv na státní finance a výsledky za jeho ministrová­ní lze stěží zpochybnit. A v zádech má zavázaného Zemana. To koneckonců nemusí být tak špatné karty pro říjnovou partii o Sněmovnu a vládní Strakovku. Jeden z výsledků krize: ČSSD hledá vlastního člověka na Hrad, protikandi­dáta Miloši Zemanovi. A možná jí nakonec nezbude nic jiného než ke kandidatuř­e přemluvit Šimona Pánka. Šéf organizace Člověk v tísni je znám úzkými kontakty s nejbližším okolím premiéra – s jeho poradcem Otou Novotným či advokátem Radkem Pokorným.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia