MF DNES

Nechal si ušít motýlek a záhy z toho byla značka

Kristián Polívka zcela změnil svou profesi. Díky motýlkům se z provozního v restauraci stal zakladatel módní značky.

-

Eva Jarošová spolupraco­vnice MF DNES

Šít motýlky, které sám nosil, napadlo Kristiána Polívku v roce 2013. A o rok později už putoval první motýlek do rukou zákazníka. „První motýlky byly prodané, ani jsem nevěděl jak. Netušil jsem, že se to tak rozroste,“vzpomíná.

Proč jste se rozhodl specializo­vat právě na motýlky?

Pracoval jsem v gastronomi­i a dělal provozního v restauraci. Tam bylo běžné motýlky nosit. Bohužel se ale v republice nedaly sehnat volnočasov­é motýlky. V nabídce byly jen saténové, sváteční. Proto jsem si našel paní, která mi je začala šít. V restauraci jsem se potkával s řadou lidí, které moje motýlky zaujaly, a ptali se, odkud jsou. Tak jsme jim je ušili. Pak se prodaly motýlky mezi kamarády a najednou z toho byla značka.

Dalo by se říct, že jste objevil díru na trhu?

To nemohu soudit. Když jsem si dělal průzkum trhu před třemi lety, tak tady kromě tradičních velkých výrobců pánských doplňků žádná manufaktur­a nebyla. Dělaly se brokátové a hedvábné motýlky.

Jste autorem nápadů, a co šití?

Šiji také. Musel jsem se to naučit, abych mohl pružně reagovat na naše zákazníky. A stále se vzdělávám. Učil jsem se šít motýlky, teď se učím šít košile, kalhoty. Chodí k nám totiž muži, kteří mají rádi, když dostanou všechno pohromadě. Jdou na ples a často v den plesu u nás koupí košili, do které uvážou motýlek, a běží. Je to pro ně tak pohodlnějš­í. Následoval jsem přání zákazníků, proto se učím další věci.

Studujete na škole obor šití, nebo máte individuál­ní výuku?

Mám paní, která kurzy šití pořádá, věnuje se mi individuál­ně. Manuální práce jsem vyhledával odmala, rád jsem kreslil, modeloval, měl jsem k tomu blízko.

Vy také navrhujete látky, necháváte si je vyrábět v České republice. Jak náročné bylo sehnat někoho, kdo vám je vyrobí?

Textilek, které dokážou vyrábět látku pro někoho, kdo má malý odbyt, je málo. Vyrobí látku na přání, ale chtějí mít odbyt třeba dvě stě metrů. To pro mě není reálné, z takového kusu látky by vzniklo 1 400 motýlků. Tak velké kolekce neděláme. Od jednoho druhu mám maximálně deset motýlků, aby se v tom pánové nepotkával­i. Když je nějaký vzor hodně oblíbený, tak vybereme látku podobnou. Textilku jsem nakonec sehnal, vyloženě jsem je přemluvil, ale fungujeme spíš na přátelské bázi.

Jaký je váš typický zákazník?

Manažerská poučka říká, že kdo nezná svého klasického zákazníka, má problém. A ten my podle této poučky máme. Naši zákazníci jsou rozdílní. Chodí k nám dámy, které si kupují vázací pánské motýlky pro sebe, pak pro manžela či přítele, nebo si chodí pro dámské motýlky. Pak máme chlapce, kterým je 14 let a jdou poprvé do tanečních. Dále jsou to osmdesátil­etí pánové, kteří nosí motýlky celý život a chodí k nám nechat si je ušít na míru. Pak to jsou svatby. Rozpětí zákazníků je opravdu veliké. Překvapilo nás, že kupní síla žen je tak velká. Začalo to tak, že si chodily kupovat pánské motýlky. Pak jsme udělali trochu elegantněj­ší motýlky přímo pro ně.

Dají se vaše motýlky nosit i běžně?

Máme motýlky hedvábné do společnost­i, vlněné motýlky na podzim k vlněnému saku. Pak s různými vzory. Třeba motýlka s francouzsk­ým buldočkem si vezmou mladí kluci k riflové košili a k pláťákům a jdou na náplavku. Nebo si vezmou flanelovou košili, kraťasy, motýlka a vyrazí do centra Prahy. Máme i z rifloviny, s potiskem lodiček. To je vyloženě volnočasov­é. Třeba vzor s buldočkem vznikl na přání zákazníka, který jezdí se svým psem na výstavy a přál si tento vzor.

Umějí si čeští muži motýlka uvázat?

Ze sta zákazníků jich deset vázat umí. Každého, kdo si motýlka koupí, se zeptám, zda ho umí vázat. Když neumí, naučíme ho to. Zatím to zvládli všichni, není to nic tak těžkého. Je to jako když děláte mašli na dárek nebo tkaničku od bot. To je v podstatě stejné. Máme i videomanuá­l, navíc k motýlkům dáváme tištěný manuál, jak motýlka uvázat.

Když jdete po ulici a potkáte někoho s motýlkem, díváte se, zda je dobře uvázaný?

Nejde říct, jestli je dobře uvázaný. Dokonalost vázacího motýlku je v nedokonalo­sti. Musí být vidět, že je vázací. Musí být malinko nakřivo, mít překřížený uzel. Aby nebyl úplně vyrovnaný. Je víc nadýchaný. Musí být poznat, že je vázací.

Nosíte motýlka vy sám?

Nosím ho, i když ne každodenně. Jelikož mám vousy, tak když pracuji, rozedírá se mi o ně.

 ?? Foto: Krispol ?? Naučil se šít Kristián Polívka založil v roce 2014 firmu Krispol, první motýlkářst­ví v zemi. Specializu­je se na výrobu ručně šitých motýlků z tuzemských materiálů.
Foto: Krispol Naučil se šít Kristián Polívka založil v roce 2014 firmu Krispol, první motýlkářst­ví v zemi. Specializu­je se na výrobu ručně šitých motýlků z tuzemských materiálů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia