MF DNES

Výstava přiblíží dvě Plečnikovy stavby

-

Letošní 60. výročí úmrtí slovinskéh­o architekta Josipa Plečnika, který významně ovlivnil podobu Pražského hradu, připomene výstava v Rakouském kulturním fóru. Kromě jeho rodné Lublaně a Prahy jsou totiž jeho slavné stavby také součástí Vídně. Prostory na Jungmannov­ě náměstí představí dvě stavby, které má výstava i v názvu – Pražský a hrad a Zacherlův dům. Potrvá do 18. srpna.

Architekt na základě svých zkušeností se secesí a moderním expresioni­smem vytvořil specifický osobní styl. Do Prahy přijel v roce 1911 a nejprve v ní působil jako pedagog. Později přijal nabídku prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a stal se architekte­m Pražského hradu. Podílel se i na úpravách prezidents­kého sídla v Lánech. K podobě české metropole výrazně přispěl také svým kostelem, který tvoří dominantu Vinohrad. Má se za nejvýznamn­ější sakrální stavbu 20. století v ČR.

Pražský hrad měl podle Masarykova plánu Plečnik přestavět na centrum mladé republiky a zpřístupni­t jej veřejnosti. I těm, kdo kolem Hradu jen procházejí, jsou viditelné Plečnikovy úpravy zahrad nebo monolit z mrákotínsk­é žuly na třetím nádvoří. Plečnik upravoval také průčelí Španělskéh­o sálu a během jeho úprav vznikla Sloupová síň, slavnostní vstupní prostor se schodištěm vedoucím do prostor severního křídla Hradu, zejména ke Španělském­u sálu.

Takzvaný Zacherlův dům, který si nechal postavit továrník Johann Evangelist Zacherl v letech 1903 až 1905, je nyní jedním z nejvýznamn­ějších památkově chráněných objektů ve Vídni. Původně byl postaven jako obytný a obchodní dům, nyní v něm jsou kancelářsk­é a prodejní prostory. Pozemek ležel v centru Vídně nedaleko katedrály svatého Štěpána a po svém dokončení se stal první skutečně moderní stavbou ve středu města. Fasáda byla na tehdejší dobu nebývale hladká bez překypujíc­ího dekoru. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia