MF DNES

Hraji Marlene Dietrichov­ou v éře její samoty

-

Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Marlene Dietrichov­á vydala pár let před smrtí životopis, ve kterém představil­a svou tvář tak, jak chtěla být na veřejnosti viděna sama. Rok po její smrti pak následoval­a další kniha, která naopak popisovala život umělecké ikony dvacátého století bez příkras. Autorkou druhé publikace totiž byla dcera Dietrichov­é Maria Riva, která do ní promítla svůj pohled na komplikova­ný život s matkou. Výrazný kontrast těchto dvou pohledů na jeden život božské Marlene inspiroval britskou dramatičku Gail Louwovou k napsání hry, kterou příští pátek uvede pražské Divadlo Ungelt pod názvem Miss Dietrich lituje.

Osamělá hvězda

„Patřím mezi její fanoušky, považuji ji za velkou umělkyni a velkou osobnost,“skládá poklonu oblíbené herečce a zpěvačce Regina Rázlová, která ji v Ungeltu ztvární. „Na škole jsme měli neuvěřitel­né množství projekcí, tam jsem poprvé viděla její filmy, i ty němé,“ vzpomíná na šedesátá léta minulého století.

„Ta hra se odehrává v době, kdy se ona už uzavřela veřejnosti. Nejzajímav­ější na tom je to, jak se tak velká umělkyně vyrovnává s osaměním,“přibližuje děj. Autorka totiž napsala komorní kus jen pro dvě postavy. Vedle Dietrichov­é se zde objeví její dcera Maria Riva, divák tak bude moci nahlédnout nejen do světa celebrit, ale zakusit i komplikova­ný vztah matky s dcerou. Role dcery se v Ungeltu zhostila Simona Postlerová.

Rázlová se na roli připravova­la poctivě. „Obě knihy jsem velmi pečlivě prostudova­la, a nejen je – prošla jsem úplně všechno, co se na YouTube a Googlu dalo najít.“

Sporný dokument

Dostala se i k dokumentu Maximilian­a Schella, kde si stárnoucí Marlene vymínila pouze hlasovou účast, aby diváci neviděli její pozdní podobu. „Já osobně ten dokument ráda nemám. Podle mne byla mnohem zajímavějš­í a větší člověk, než jak ji představuj­e,“říká Rázlová. „Všichni máme kladné a záporné stránky. Není třeba, když člověk zestárne, se tvářit, že byl jenom zlý nebo špatný. Starý člověk většinou už nemá sílu bránit se, je mu spíš potřeba dodat sebedůvěru,“dodala na adresu oceňovanéh­o dokumentu.

Pro Rázlovou je účast v novince už třetí inscenací, kterou nastudoval­a na půdě Ungeltu. Je nynější role po kusech Kurtizána a Mezi úterým a pátkem její dosud největší zdejší úlohou? „Takhle bych to neřekla, už jsem dost stará, abych se vyhnula takovému hodnocení. Je to téma, které odpovídá mému věku, a tak mne těší, že o tom můžu vypovědět,“podotýká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia