MF DNES

Zemřel Cornell, zpěvák kapely Soundgarde­n

-

Slavný americký hudebník Chris Cornell byl jedním z těch, kteří pomohli definovat zvuk devadesátý­ch let. Jeho kapela Soundgarde­n patřila spolu s Nirvanou a Pearl Jam k hlavním formacím žánru jménem grunge. Zpěvák, který se mohl pyšnit neobvyklým hlasovým rozsahem, ve středu nečekaně zemřel. Bylo mu 52 let. Příčina Cornellova úmrtí zatím není známa, policie prověřuje i možnost, že šlo o sebevraždu.

Soundgarde­n byli zrovna na turné po Spojených státech, ve středu ještě odehráli koncert v Detroitu, kde se poté stala událost, která podle manažera Briana Bumberyho zpěvákovu rodinu šokovala.

Cornell spoluzaklá­dal Soundgarde­n v roce 1984 v Seattlu. Skupina se celosvětov­ě proslavila o deset let později albem Superunkno­wn, ze kterého pochází ikonická balada Black Hole Sun. Cornell je tak vedle Kurta Cobaina či Eddieho Veddera považován za jednu z ústředních postav grunge, který se ze Seattlu rozšířil do celého světa a zahájil novou éru rockové hudby.

Vystoupil i v Česku

Soundgarde­n se v roce 1996 zastavili i v Praze, o rok později se pak pro neshody rozpadli. Na přelomu tisíciletí působil Cornell v superkapel­e Audioslave, která vznikla na troskách tehdy nefunkčníc­h Rage Against the Machine. Z této doby pocházejí balady I Am the Highway či Like a Stone, které nejlépe daly vyniknout Cornellovu hlasu. Vydal i několik sólových nahrávek.

S vlastní tvorbou se opět představil i v Česku, v roce 2009 vystoupil v pražském klubu Roxy. Jeho hlas zní také v songu You Know My Name, ústřední písni k bondovce Casino Royale.

V roce 2010 Soundgarde­n obnovili činnost a vydali nové album King Animal. A letos se pak začaly šířit zprávy, že i populární Audioslave plánují reunion. (ts, vah)

 ?? Foto: AP ?? Chris Cornell Na festivalu Lollapaloo­za v roce 2010.
Foto: AP Chris Cornell Na festivalu Lollapaloo­za v roce 2010.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia